Tudod, hogy néz ki egy 9 ezer éve élt tinilány? Most megmutatjuk!

A National Geographic csodálatos videókat oszt meg több száz, vagy ezer éve élt emberek arcáról, akiket a modern 3 dimenziós technológiák segítségével tudnak rekonstruálni tudósok. Így derült fény Avgi arcára, amit már közel kilencezer éve nem látott senki!

Most egy nemzetközi kutatócsoport rekonstruálta a - még leírni is hátborzongató - 9 ezer! évvel ezelőtt élt tinilány arcát. Az Avgi nevet is a kutatócsoport régészei  – ami magyarul annyit tesz: Hajnal –, méghozzá azért, mert a lány a civilizáció hajnalán élt.

Első lépésben egy komputertomográf és egy 3D-nyomtató segítségére volt szükség, hogy a „beszkennelt” koponyán életnagyságban lehessen tovább dolgozni – többek között az arcizmok, a bőr, a szem kidolgozásán. A nem kifejezetten nőies vonású arcot az athéni Akropolisz Múzeumban mutatták meg a nyilvánosságnak, a rekonstrukcióban pedig egy sor orvosra – endokrinológus, patológus, ortopédus, radiológus –, valamint egy szobrászművész munkájára volt szükség:

A megmaradt csontok, valamint a fogsor alapján egyébként valószínűnek tűnik, hogy a lány 15 és 18 év közötti lehetett, halálának okáról nem sokat tudunk. Avgi egyébként Görögország középső vidékéről származik, abból a korból, amikor a régió lakói a vadászó-gyűjtögető életmódról a mezőgazdasági termelésre tértek át. És az is elég valószínű, hogy ha kamaszként el is mernénk hívni ma a szigorú tekintetű leányzót randizni, illendően viselkednénk vele, és este tízre tuti hazavinnénk a szüleihez. :D

Forrás: Player.hu, National Geographic

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×