Magyar milliárdosnál lapulnak a világ legrejtélyesebb műkincsei?

Több haláleset és megannyi titokzatos történet kapcsolódik a Seuso-kincsekhez. A műtárgyak egy része a mai napig nem került elő. Milliárdosok és maffiózók rejtegethetik. 

A mai Dunántúlt időszámításunk előtt 12-ben foglalták el a Római Birodalom csapatai. Az akkor még nagyobb kiterjedésű, partjain ingoványos Lacus Pelso (mai nevén Balaton) mentén élt a mai Polgárdi szőlőhegyén Seuso, aki gazdag római polgár, esetleg a római hadsereg magas rangú tisztje, helytartója lehetett. Valamelyik barbár betörés alkalmával rejthette el a kincseket. Az egyik tálon ez a felirat olvasható: „Századokig, Seuso, néked tartson e néhány érdemes fémtál, szolgálja utódaidat is.

Innen ered a kincs elnevezése.

Sümegh Józsefről Polgárdiban mindenki tudta, hogy 1975–76-ban rendkívül értékes, hatalmas színezüst tálakat, kancsókat talált. Sümegh azonban 1980-ban rejtélyes halált halt. Öngyilkosságnak akarták beállítani, pedig a nyomozások gyilkosságra utaltak!

Az, hogy Sümegh halála után mi történt a műkincsekkel, a mai napig sem lehet pontosan tudni. Tény, hogy másfél évtized múlva New Yorkban a Sotheby’s aukciósház árverés előtti kiállításán bukkant fel legközelebb a kincs egy része. 

A lelet jó pár darabja egy brit főnemeshez, Lord Northamptonhoz került, tőle a magyar kormány 2014 márciusában hozott haza néhányat 4,5 milliárd forintért!

Dézsy Zoltán filmrendező 20 éve kutat a kincsek után: szerinte napjainkban három csoport birtokolhatja a kincsek jelentős részét, köztük külföldi és magyar orgazdák, maffiózók, illetve több magyar magánszemély. A lelet legtöbb darabja Dézsy szerint egy nem túl ismert magyar milliárdosnál található.

Az, hogy mikor és kinél fognak előkerülni a kincs darabjai, senki sem tudja, noha Dézsy állítja, legújabb, 2016-ban leleplezi Sümegh József feltételezett gyilkosát és persze a Seuso-kincsek eddig rejtett történetét.

Kíváncsian várjuk!

(Forrás: Youtube, Wikipedia, kép:nol.hu)

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×