Képeken a száz éve még teljesen természetes gyermek munka - ma már el sem tudjuk képzelni!

Lewis Wickes Hine amerikai szociológus és fényképész fontos szerepet játszott abban, hogy megváltozzon a gyerekmunkához való hozzáállás az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején, aki kendőzetlen valóságában próbálta meg ábrázolni ezt a kegyetlen világot!

Persze a gyermekeket foglalkoztató cégeknek nem volt érdeke, hogy lelpleződjenek a gyermekekkel történő gyakori visszaélések, ezért Hine-nak nem volt könnyű dolga. A fotós veszélyt jelentett a cégek számára.

A 12 éves Hyman Alpert, a kép készítésekor már 3 éve dolgozott újságárusként. A kép 1909-ben készült New Haven-ben.

Több gyárigazgatótól is kapott halálos fenyegetéseket, amennyiben továbbra is lefényképezi az alultáplált, hosszú órákat dolgoztatott gyerekeket.

A 9 éves Johnnie, Dunbar, Louisiana, 1911

A fotós mégsem adta fel, álruhákba öltözött, és folytatta tevékenységét, több ezer képet készített. Felvételei voltak az első képes bizonyítékok arról, milyen sok a dolgozó, szegénységben élő, szenvedő és nélkülöző gyerek, és hozzájárultak, ahhoz, hogy Amerikában felszámolják a gyerekmunkát.

Michael McNelis, 8 éves újságárus

Fekete-fehér fényképeit nemrég színezték meg, hogy még közelebb érezhessük magunkat a gyerekekhez, akiknek nagyon nem volt könnyű életük akkoriban.

Jennie Camillo, 8 éves áfonyaszedő, Pemberton, New Jersey, 1910

Katrina De Cato 6, Franco Brezoo 11, Maria Attreo 12, és Mattie Attreo 5 évesen ruhákat varrtak. A kép New Yorkban készült 1910-ben

Hull House bányásztanonc, Chicago, 1910

Roland, 11 éves újságárus Newark-ból, New Jersey-ből

Raymond Klose újságárus (középen) 13 évesen barátaival, a kép 1910-ben készült St. Louis-ban

Az 5 éves Preston 1911-ben

Vajon mit mesélhettek, milyen életük volt és vajpn meddig tartott? 

Sajnos a mai világban is gyakori még a gyermekmunka Ázsia egyes részein (főleg Kínában), csak remélni tudjuk, hogy egyszer tényleg végleg felszámolják!

 

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×