Elmebeteg házassági tanácsok az 1800-as évekből, melynek betartása minden nőtől elvárt volt!

Amikor lánya a nászéjszakája előtt tanácsért félve odament hozzá, Viktória királynő egyszerűen csak ennyit mondott neki: „Dőlj hátra és gondolj Angliára!” Ez a mondat tökéletesen szemlélteti azt, ami akkoriban a nő feladata volt...

Talán nem is mondunk annyira újat, amikor kijelentjük, hogy ezt a kort az abszolút férfiközpontú gondolkodás jellemezte. A nőket egész életükben nagyjából a gyerekekkel kezelték egy szinten és azt várták tőlük, hogy ne okozzanak semmiféle felhajtást. Hogy is lehetett volna másképp ez a házasságokban, ahol a férfi volt az ész, mindenek felett állóként ő hozta a döntéseket, még ha a nő testéről is volt szó. Az azóta eltelt időben sokkoló változáson ment keresztül a társadalom, és szerencsére már a házasságokon belül is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a nemi egyenlőségre.

De nézzük, milyen tanácsokkal látták el lányaikat házasságkötés előtt a már tapasztalt asszonyok:

Ne házasodj rangon alul vagy elveszíted a barátaidat!

Elizabeth Lanfear, Levél a fiatal hölgyekhez, akik kilépnek a nagyvilágba című 1824-es munkájában hangsúlyozza a társadalmi osztályok fenntartásának fontosságát még a férjválasztás esetében is. Ha egy lány egy alacsonyabb rangúhoz megy feleségül, számolnia kell azzal, hogy semmiképp nem várhatja el a barátaitól, hogy azok barátkozzanak a férjével vagy olyan tisztelettel kezeljék, ahogy azt a feleség szeretné.

Mondj igent az első ajánlatra!

Lanfear óva int attól, hogy egy nő ne fogadja el az első házassági ajánlatot, mert félő, hogy pártában marad és olyan szegényen hal meg, mint a templom egere. Sőt még tréfák céltáblája is válhat belőle. „Ahelyett, hogy a szánalmas helyzete miatt kijáró figyelmet és vigasztalást kapna, mindenki megvetően mutogat majd rá, mint egy elavult szűzre.”

Időben figyelmeztesd, hogy jogokat szeretnél!

Bernarr Macfadden 1918-ban megjelent Nők és házasság című értekezésében sokkolta a társadalmat, amikor a nőkre helyezi annak felelősségét, hogy ha szeretnének rendelkezni például a saját testük felett, akkor azt tudassák jövőbeni férjükkel. „Minden házasulandó lánynak érdeke, hogy kétséget kizáróan elfogadtassa jövőbeni urával – még mielőtt a házasság kötelékébe hajtja fejét -, hogy a saját teste felett ő rendelkezik.

Ne siránkozz, ha nem jó férj!

Még Lanfear is azt a megközelítést javasolta, hogy „Hamisítsd meg az érzéseidet, amíg csak bírod!”. Szerinte a nőknek méltósággal kell viselniük szenvedésüket, hiszen a rendes keresztényi viselkedés szabályai is ezt kívánják meg. Ez azért is felettébb tanácsos, mert ily módon megerősíthetik erényeiket az asszonyok és ha minden jól megy még illemtudó személyiségüket is az egekbe magasztalhatják. Kivívja továbbá környezete tiszteletét és talán még férje elismerését és szeretetét is.

Hagyd, hogy minden vitát ő nyerjen meg!

Ebben a korban az asszonyoknak szóló rendkívül bölcs tanácsok arról szóltak, hogy a nő férjének engedelmességgel tartozik és szót kell fogadnia neki. „Egy érzékeny nőnek, hogy megőrizze a békét és biztosíthassa a férje vágyait, meg kell hoznia azt az áldozatot, hogy meghajlik férje akarata előtt.” – ahogy a kor egyik bölcse mondá.

Csak semmi smink!

Therese O’Neill: Útmutató a viktoriánus korabeli nők viselkedéséhez és házasságához című írásában azt fejtegeti, hogy csak bizonyos hírű nők hordanak sminket és a férjet mi sem alacsonyítja le jobban, mint ha felesége ki van festve.

Mindig nézz ki jól, de ne TÚL jól!

O’Neill megjegyzi azt is, hogy a hangsúly nem csupán az esztétikán van, hanem a férjnek egy olyan feleség kell, aki kellőképpen szűziesnek néz ki, és aki semmiképpen nem lehet túl divatos.

Még a hálószobában is tartsa szem előtt az étkezést!

A szexuális kényeztetés megfelelő időpontja fontos szempont, mivel a gondatlanság ebben a tekintetben hajlamossá tehet a gyomor emésztési zavaraira és más gyengeségeire – írja 1861-ben Dr. James Ashton. Óva inti azokat, akik hajlamosak ezen betegségekre, hogy étkezés előtt vagy jóval étkezés után vessék magukat a testi gyönyörökbe.

Ne csináljunk gyereket alkohol hatása alatt!

O’Neill azt tanácsolja, hogy nem tanácsos szerelmeskedni gyereknemzés céljából alkoholos befolyásoltság alatt, mert könnyen megeshet, hogy a gyermek ideggyenge lesz vagy valamilyen szellemi fogyatékkal születik.

Ha túl játékos kedvű, forduljon orvoshoz!

Hisztériának is titulálták azt a mérhetetlen csapást, amikor a nő oly buja volt, hogy nem elégedett meg csupán a férjével. „Minden intelligens orvos tudja, hogy a házastársi élet sok nőt ment meg. Minden szakember tisztában van azzal, hogy a nők idegi és pszichés zavarainak orvoslására az egészséges szexuális élet a megoldás” – Walter Gallichan: A szex tudománya férfiaknak című könyvében áll.

Csinálja csak, amit akar!

Hagyjuk csak hadd vándoroljanak a férjünk szemei és egyéb khm-khm „függelékei”. A férfitermészet olyan, hogy szívesen legelteti szemeit asszonyán, ugyanakkor szereti újra és újra felfedezni azt a fajta nőt, aki a felesége is volt, mielőtt gyerekeket szült neki.

Vagyis, ha megunt a férjed, teljesen elfogadott volt, hogy fiatalabb, frissebb hús után nézett…

Hála istennek, hogy egy felvilágosultabb korban élhetünk, ahol nem tekintik többé csendesen szenvedő, szükséges rossznak a nőket...

 

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×