Elképesztő történelmi párhuzamok, amikbe biztosan te sem gondoltál még bele!

Mi köze egymáshoz a gyapjas mamutnak és a Gízai nagy piramisnak? Látszólag semmi, de próbáld meg összerakni, időben mikor lehetett az egyik és másik... megvan? Na, akkor eláruljuk, mamutok még sétáltak a Földön, mikor a piramis már javában épült! És nem csak ez az egy érdekes párhuzam található meg jelentős történelmi események között!

Hátborzongató belegondolni, hogy események, amiket egymástól távoli időpontokra datálnánk, valójában párhuzamosan történtek a világban! Ezekből sorolunk most fel párat!

A gyapjas mamutok még éltek, amikor az egyiptomiak a nagy piramist építették (Kr.e. 2580)

A Jégkorszak végéhez köthető gyapjas mamutok kipusztulása nem ment természetesen egyik pillanatról a másikra végbe. Egy kisebb csoport még egészen Kr. e. 1650-ig a Szibéria melletti Wrangel-szigeten éldegélt. A Gízai nagy piramis ezzel szemben mintegy ezer évvel korábban Kr. e. 2580-2530 körül épült.

A világ legidősebb emberének születési dátuma 2013-ban még közelebb esett a Függetlenségi nyilatkozat aláírásának időpontjához, mint az adott évhez! 

Misao Okawa 1898-ban született, és 2015-ben halt meg, elképesztő 117 évével pedig azóta is ő a valaha volt legidősebb embere a Földnek. 2013-ban, 115 évesen négy évvel közelebb volt a Függetlenségi nyilatkozat 1787-es elfogadásának dátumához, mint az akkori évhez! Elképesztő!

 

 

Az Auschwitz-i rabok pár nappal azután érkeztek a táborba, hogy a McDonald’s-ot megalapították.

Richard és Maurice McDonald a legelső éttermüket 1940 május 15-én nyitották meg Kaliforniában. Öt nappal később érkeztek az első rabok az Auschwitz-i haláltáborba. Ebbe még belegondolni is rossz!

A Nintendo alapításakor Hasfelmetsző Jack még aktívan tevékenykedett.

A japán céget 1889. szeptember 23-án alapították, eredetileg kézzel készített kártyákat gyártottak. Bár a híres londoni sorozatgyilkos, Hasfelmetsző Jack 1888-ban követte el rémtetteit, egy 1889-es bűncselekményt (egy azonosítatlan nő meggyilkolása) is az ő nevéhez kötnek. 

 

Az első Star Wars film megjelenésekor a guillotine-t még mindig használták Franciaországban (1977)

Hamida Djandoubi-t 1977. szeptember 10-én fejezték le, ő volt az utolsó ember, akit nyaktilóval végeztek ki. Mindeközben gyerekek álltak sorban a mozik pénztáránál az egész világon, hogy megnézzék a Csillagok háborúját, amely 1977 május 25-én debütált a mozikban.

Abban az évben kaptak szavazójogot a svájci nők, amikor az első holdjáró a Holdon landolt.

Svájcban a nők egészen 1971-ig nem szavazhattak. 65 évvel előzték meg őket a finnek, akik Európában először biztosítottak szavazati jogot a nőknek. 1971-ben más fontos esemény is történt: ekkor landolt a Hold felszínén az első holdjáró. Döbbenetes kontraszt, nem igaz: a Holdat már elértük a nők helyzete viszont még a mai napig tisztázatlan nagyon sok országban!

Még mindig él olyan bálna, aki a Moby Dick című regény megírásakor is!

Néhány grönlandi bálna Alaszka partjainál, akár 200 éves is lehet, ami azt jelenti, hogy az általáuk inspirált regény, a Moby Dick megszületése előtt (1851) is jóval éltek már!

22. There are whales alive today who were born before Moby Dick was written.

 

A Brooklyn-híd építése alatt zajlott az Ülő Bika elleni csata (1876)

A Little Bighorn-i csata 1876. június 25-én és 26-án zajlott le. Az indiánok azért harcoltak, mert az aranyláz miatt elűzték őket földjeikről, azokról a földekről, amit a békeszerződésekben foglalt feltételek mellett az ő birtokukban voltak. A híres New York-i híd ezalatt még építés alatt állt, hat évvel később fejezték be teljesen.

Az egyik Wright-fivér még élt, amikor Hirosimát és Nagaszakit lebombázták

A Wright-fivéreknek tulajdonítják a repülőgép feltalálását. Egyikük, Orville még élt, amikor az általa feltalált eszköz “utódját” arra használták, hogy atombombát dobjanak Hirosimára és Nagaszakira 1945-ben. Orville-t megkérdezték, hogyan érez ezzel kapcsolatban, aki azt mondta, hogy nem bánja, hogy feltalálta a repülőt, de nála jobban senkit nem sújtott le, hogy mire is használták fel találmányát.

Az extasy-t abban az évben találták fel, amikor a Titanic elsüllyedt. (1912)

1912-ben süllyedt el az akkori legnagyobb óceánjáró, az RMS Titanic, amikor jéghegynek ütközött. Német tudósok ebben az évben szintetizálták először a metamfetamint, közismertebb nevén az extasyt, amelyet “lehetséges étvágycsökkentőként” tartottak akkoriban számon.

Az Oxfordi Egyetemet már évszázadokkal azelőtt megalapították, hogy az Azték Birodalmat létrehozták volna (1492)

Történészek szerint 1428-ben alapították az Azték Birodalmat, amely 1521-ig uralkodott a Mexikói-völgyben. Az angliai Oxfordi Egyetem ekkor már több évszázada létezett: a tanítást már 1096-ban elkezdték Oxfordban, és 1167-től rohamosan elkezdett fejlődni, amikor II. Henrik megtiltotta az angol hallgatóknak, hogy a Párizsi Egyetemen tanuljanak – áll a világhírű egyetem hivatalos honlapján.

20. Oxford University is older than the Aztecs!

Hallottál már ezekről? Ugye milyen hihetetlen? Oszd meg barátaiddal, ha neked is tetszett!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×