A kokainos bor volt annak idején az igazi úri-muri!

"Ó a régi jó kokainos idők!" - nem, ez nem egy mai kiöregedő aranyifjú negédes romantikája a múltról, hanem XIII. Leó pápa sóhaja, aki néha még az imádságnál is több erőt merített a kokaetilénből, vagyis a kokainos borból! Na de kezdjük az elején:

A cikk eredeti szerzője, az Index!

Az olasz  Paolo Mantegazza írt először arról, hogy a kokain kis mennyiségben is fájdalomcsillapító hatású, képes megszüntetni a fáradtságot, az éhség és szomjúság érzését,  fokozza az éberséget és a teherbíró képességét. Az orvosok, kutatók a mellékhatások mellett nagyvonalúan elsiklottak, és arról sem volt fogalmuk, milyen addiktív anyagról van szó. Így lett a kokainból vény nélkül kapható csodaszer.

A Vin Mariani egyik reklámja Kép forrása: Allthatisinteresting

Alkohollal keverve  egy kokaetilén nevű anyag jött belőle létre, ami erősebb és hosszabban tartó hatást ért el, mint csak a bor, vagy csak a kokain külön. A Vin Mariani néven forgalmazott bor 1863-as feltalálása után nagy karriert futott be, adták gyerekeknek, betegeknek, s olyan hírességek fogyasztották előszeretettel, mint XIII. Leó pápa, aki bevallotta, a bor akkor is erőt ad neki, amikor az imádság már nem, Edison, Jules Verne, Henrik Ibsen, H.G.Wells , Alexander Dumas, Emile Zola, Arthur Conan Doyle, olyan amerikai elnökök, mint Ulysses S. Grant, William McKinley, és bizony, maga Viktória angol királynő is.

A bor másik reklámja, immár a hírességek ajánlásaival (Kép forrása: Vinepair)

Európa után a szer Amerikát is meghódította, s a nagy üzleti siker miatt sokan le is próbálták másolni a receptet (ami nem volt bonyolult, a kokaleveleket borban áztatták fél napig, majd leszűrték).

A pápa kitüntetést is adományozott a bor feltalálójának

Az  alabamai gyógyszerész, John Pemberton  French Wine Coca néven dobta piacra saját kokainos bor változatát. A századfordulóig tartott a diadalmenet, utána a függőség kialakulása miatt elkezdték betiltani a Vin Marianit, s Pembertonnak elő kellett állnia egy alkohol- és kokainmentes verzióval. Ebből lett a Coca-Cola.

Kis fájdalomcsillapítót valaki? :D

 

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×