Véget érhet az óraátállítás, az EU kezdeményezte az eltörlést és nemsokára szavaznak róla!

Egy órával előre, aztán hátra. Régebben volt gazdasági haszna, hogy téli, vagy nyári időszámítás szerint élünk-e, azonban ez mára elenyésző. Te mit szólnál ha végleg eltörölnék? Na és melyik szerint kellene élni?

Az Európai Parlament egyre több és több negatív hatását mutatta ki az emberi egészségre az évente kétszeri (márciusban és októberben esedékes) óraátállítás miatt. Ezért annak felülvizsgálatát kezdeményezték. 

384 igen szavazattal, 153 ellenszavazattal, 12 tartózkodással eldöntötték, hogy végre egész Európára vonatkozóan döntenek róla.
A jelenlegi nyári időszámításról szóló irányelv az egész unióra vonatkozóan még 2001-ben lépett hatályba, hogy ezzel is elősegítse a belső piac hatékony működését. Azonban – és azóta többször is -, rendre kimutatták, az emberi egészségére (és a közlekedésre, az energiamegtakarításra) nézve ez negatívan hat. Az órák előre-vissza állítása rövid távú alvászavarokat okoz, csökkenti a munkaképességet és komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. 

Óraátállítás: nem hatékony és még utáljuk is, ezért január végén Finnország (és ezzel együtt 70 ezer finn állampolgár) azt kezdeményezte, jövőben tekintsen el az évi kétszeri óraátállítástól, és maradjon a nyári időszámítás. Ezt most az EP-képviselők végre megszavazták, így már csak egy lépés választ el bennünket attól, hogy évente kétszer boruljon fel a hormonháztartásunk a felesleges óraátállítás miatt! 

Óraátállítás egyébként csak Észak-Amerika egy részén és Európában van érvényben, másutt nem követik ezt a gyakorlatot. „Az elsődleges cél az óraátállítás egységes leállítása az Európai Unió-szerte” – áll a bizottság közleményében. 

Ha végül az Európai Parlament is megszavazza, az ránk nézve kötelező érvényű lesz. 

Kíváncsiak vagyunk a Ti véleményetekre is. Írjátok meg mit gondoltok erről a hírről! Esetleg milyen események történtek veletek az óraállítás kapcsán? 

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×