Tudtad, hogy a könnyeink érzelmeinktől függően változnak? –Íme a könnycseppek típusai

Megszakadt a szíved, mert elment egy szeretted. Sírsz. Olyan hosszú idő után végre megfogant az első gyermeked. Sírsz. A második hagymát kezded pucolni. Sírsz. De ahogy te is tisztában vagy azzal, hogy mind a három sírás más-más okból tört rád, könnyeid mintája is eszerint változik!

Elvileg persze ugyanaz a sós folyadék csordul ki a szemedből, gyakorlatilag azonban nagyon nem: a könnycseppek alakja és összetétele érzéseinkkel együtt változik.

A változás könnyei

A változás könnyei

Egy amerikai fotós, Rose-Lynn Fisher akkor kezdett el gondolkodni a könnycseppeken, amikor rengeteg veszteség érte, és rendszeresen órákon át sírt. Ekkor fogott egy könnycseppet, üveglapon megszárította, majd fénymikroszkóppal tanulmányozni kezdte. Még őt is meglepte, hogy az érzelmektől függően mennyire változatos alakban jelennek meg a könnycseppek.

Rose-Lynn-Fisher-0

Az időtlen újraegyesülés könnyei

Joseph Stromberg, a Smithsonian’s Collage of Arts and Sciences munkatársa úgy véli,  három fő könnycsepptípust különböztethetünk meg: létezik az alap, a reflexes és a fiziológiás, ám mindegyiknek más a molekula összetétele, a különböző formák pedig a kristályos sómolekulák elhelyezkedése miatt alakulnak ki. William Frey biokémikus korábbi vizsgálatai szerint azok a könnycseppek, amik érzelmi okok miatt hullottak, több fehérjét és adenokortikotróp hormont  – stressz idején felszabaduló anyagot – tartalmaznak.

Rose-Lynn-Fisher-1

A fádalom könnyei

Miért sírunk?

Sokféle okból könnyezünk: ha kiszárad a szemünk, vagy valami irritáló anyag került bele, akkor ez mossa ki azt onnan, a könny alapvetően védi és nedvesíti szemünket, erős érzelmek hatására is előtörnek, de részük van a kommunikációnkban is, gondoljunk csak a kisgyerekekre. Charles Darwin szerint a kisbabák sírása vészjelzés, ám megadja nekik az ellazulás és a megnyugvás érzését is – síráskor elindul a regeneráció, gyógyulás, utána bizonyítottan csökken a pulzus és a vérnyomás is.

Rose-Lynn-Fisher-2

A nevetés könnyei

Rose-Lynn-Fisher-5

Hagyma okozta könnyek

Rose-Lynn-Fisher-3

A vég és a kezdet könnyei

Rose-Lynn-Fisher-4

Hát nem csodálatos az emberi test? Mikor már azt hinnénk sokat tudunk róla újra és újra lenyűgöz bennünket!

Oszd meg, ha te is érdekesnek találtad!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×