Tombol mert teret veszíthet a gyógyszerlobbi

Elkészült az első, "otthon előállítható" gyógyszertabletta. A 3D nyomtatás technikájának elterjedésével befellegzett a gyógyszergyáraknak?

3D nyomtatás még annyira új-keletű technológia, hogy nem igen tudják, hol alkalmazhatnák a legjobban.

Láttunk már példát 3D nyomtatott végtagokra és 3D nyomtatott házakra is, de most úgy tűnik, új irányt vehet a technológia használata. Az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszer adminisztrációs iroda elfogadta, a Spritam névre hallgató epilepszia gyógyszert 3D nyomtatóval készített változatát. A gyógyszer teljes mértékig alkalmas az emberi fogyasztásra!

Mivel a gyógyszert rétegenként halmozza egymásra a nyomtató, így annak szerkezete gyorsabb és teljes körűbb felszívódást biztosít, mint azt a korábbi, hagyományos eljárással készített tabletták esetében tapasztalták.

A technológia segítségével könnyebb lesz porciózni az adagokat, eltűnnek a nehezen lenyelhető, túlméretezett kapszulák. Ráadásul a hatóanyagok dózisa is pontosan és személyre szabottan beállíthatóvá válik, így az orvosok is könnyebb helyzetbe kerülnek a pontos dózis megállapításakor.

Így egy 3D nyomtatóval, pontos adatok alapján, az orvostól kapott alapanyagokból, a beteg már otthonában is képes lesz előállítani a megfelelő gyógyszert... Képzelhetitek, micsoda érvágás ez  gyógyszeriparnak.

[[adsense]]

De a 3D nyomtatás itt még nem áll meg. Az orvosok és kutatók már dolgoznak a 3D nyomtatott belső szervek, csontok, ízületek, vesék és fülek kifejlesztésén. Így elképzelhető, hogy nemsokára olyan lehetőségek nyílnak a nem funkcionáló szervek (szem, fül, rákos csontok...) pótlására, amikről korábban álmodni sem mertünk.

Egyfelől lélegzet elállító, másfelől ijesztő dolog ez, ami sok kérdést felvet! Az minden esetre biztos, hogy azok a gyerekek és felnőttek, akik már 3D nyomtató segítségével készített, robotikus végtagokat kaptak a régi típusú művégtagok helyett, saját bevallásuk szerint is boldogabbak és teljesebb életet élhetnek, mint korábban.

Ha tetszett a cikk, ne felejtsétek el megosztani!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×