Ma este szuper hold, kék hold és holdfogyatkozás lesz egyszerre, 152 év után először!!

Izgalmas égi jelenségnek lehetnek szemtanúi azok, akik az ég felé fordítják tekintetüket! Ma este nemcsak egy, hanem három különlegességgel is vár minket a Hold. Egyszerre lesz ugyanis kék hold, szuper hold és holdfogyatkozás!

Ez a jelenség azért is különleges, mert legutóbb 1866.március 31.-én láthattuk ezt az egybeesést. Tehát 152 évvel ezelőtt jött létre az, hogy a holdfogyatkozással egyidőben az úgynevezett szuper hold és a kék hold is ugyanabban az időben volt látható. Igazán különleges esemény ez a csillagászat és a Hold kedvelői számára.

Pixabay / Wildernessman

Ha szeretnéd tudni, mit is jelent a “kék hold”, szuper hold” és “holdfogyatkozás”, akkor olvass tovább.

A kék hold jelenség, 2, 7 évenként látható. Ez a kifejezés anglo-szaxon eredetű és a 16. századtól kezdve használják. Ez a kifejezés azt jelzi, hogy egy hónapon belül másodszor lesz telihold.

A szuper hold akkor jelenik meg, amikor a Föld és a Hold között a legkisebb a távolság, azaz 356.000 és 406.000 km. Január 31.-én a két égitest közötti távolság 359.000 km. A hold sokkal nagyobbnak látszik és szép fényes lesz.

Pixabay / jill111

Végül pedig holdfogyatkozásról akkor beszélünk, amikor a Hold a Föld és a Nap között helyezkedik el. Ezt a jelenséget a legjobban Indiában, Francia Polynéziában, Új-Kaledóniában és Nyugat-Afrikában láthatjuk.

Ne felejts el jól megnézni ma magadnak a Holdat!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×