Furcsa és érthetetlen tilalmak Észak-Koreából, amivel sehol a Földön nem találkozhatsz!

Észak-Korea. Egy máig titokzatos ország, ahova csak ritkán engednek bepillantást a hatalmon lévő "uralkodók". Belülről pedig csak korlátozások, szegénység és megfélemlítés. Most mutatunk pár nálunk teljesen hétköznapi és természetes dolgot, amik kint bizony tiltottak!

Kit bántott ez a szerencsétlen farmer és mit szimbolizál, hogy nem lehet viselni?? De figyeld lesz még durvább is!

1.  Tilos kék farmert viselni.

forrás: depositphotos.com

Úgy vélik, hogy az egész világon népszerű kék farmerek az imperializmus egyik jelképei, ezért tiltottak.

2.  Nincs vezeték nélküli internet.

Észak-Koreai internet

forrás: wikipedia.org

Ha valamilyen úton-módon mégis sikerül csatlakoznunk a világhálóra, kizárólag az észak-koreai vezetők által üzemeltetett néhány weboldalt tudjuk vele elérni.

Egy kis érdekesség: Észak-Koreának saját operációs rendszere van, mely a RedStar nevet viseli. Ez egy észak-koreai fejlesztésű Linux-alapú operációs rendszer, melynek a fejlesztését még 2002-ben kezdte meg a Korea Computer Center.

3.  A helyi pénznem nem elérhető a külföldi turisták számára.

forrás: wikimedia.org

Az Észak-Koreába érkező turisták nem használhatják a nemzeti valutát, így ők a helyi boltokban csak euróval, renminbivel, dél-koreai vonnal és (furcsa módon) dollárral tudnak fizetni.

4.  Külföldi ember nem vásárolhat ingatlant Észak-Koreában.

Észak-korea ingatlan

forrás: flickr.com

Ha esetleg épp tervezgetted volna, akkor most valószínűleg rendesen el vagy kámpicsorodva.

5.  Szinte lehetetlen autót vásárolni.

forrás: flickr.com

A saját tulajdonú személygépkocsi óriási kiváltságnak számít Észak-Koreában, melyet csak a leggazdagabb, legbefolyásosabb emberek engedhetnek meg maguknak.

6.  Nem lehet - néhány éve megjelent - újságokat olvasni a könyvtárakban.

Észak-korea könyvtár

'Ami volt, elmúlt' elven az újságokat időről-időre megsemmisítik, így azok visszakövethetetlenek. A külföldi újságok és magazinok szintén elérhetetlenek az országban, a napilapokat viszont nem kell megvásárolniuk az embereknek, azok ugyanis a városok nagyobb közterein, a fenti képen látható módon kerülnek kihelyezésre.

7.  Tiltott a vallási irodalom.

Észak-korea vallás

forrás: flickr.com

Nem, a vallás - mint olyan - nem tiltott Észak-Koreában, Phenjannak még saját keresztény egyházai is vannak, de vallási irodalommal kapcsolatos művek vásárlására még sincs lehetőség az országban.

8.  Belföldi SIM-kártyával nem lehet külföldre telefonálni.

forrás: wikimedia.org

A mobilkommunikáció ugyan adott, és a mobiltelefonok is a hétköznapi élet szerves részét képezik, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság által kiadott SIM-kártyákkal azonban csak és kizárólag belföldi hívásokat lehet kezdeményezni.

9.  Nincs meleg víz ellátás.

Észak-korea melegvíz

Az észak-koreai lakásokban és házakban nincs meleg víz ellátás. Az emberek így igen sokféle módon oldják meg a fürdést és a mosást, például fa tüzelésű kályhákkal, vagy különféle elektronikus berendezésekkel.

10.  Nem kapni Coca Colákat a boltokban.

forrás: pixabay.com

2015-ig csak két ország volt a világon, ahol hivatalosan is tiltott volt a népszerű üdítőital árusítása: Kuba és Észak-Korea. Miután 2015-ben végül feloldották ezt a tilalmat Kubában, Észak-Korea maradt az egyetlen ország a világon, ahol (kizárólag ideológiai okok miatt) nem kapható Coca Cola a boltokban.

11.  Az észak-koreai lakosok nem vásárolhatnak jegyet más országokba.

Repülés Észak-Korea

Ha esetleg mindig is töprengtél, hogy miért nem találkozol sehol észak-koreai turistákkal, hát akkor most itt a válasz.

12.  Észak-Koreában nincs McDonald's.

forrás: depositphotos.com

Akárcsak a Coca Colát, a Mekit is a 'mocskos' nyugati kultúra megtestesítőjeként tartják számon, így nem engedik be az országba. Ettől függetlenül azonban Észak-Koreának számos saját gyorsétterme van, az ott kapható egyik legnépszerűbb ételről, a kimcshiről pedig egyenesen az a hír járja, hogy Isteni az íze.

13.  A külföldi turistáknak tilos engedély nélkül fényképezniük és beszélniük a helyiekkel.

Észak-korea fényképezés

Akit mégis rajtakapnak ezen, azt azonnal meghurcolják.

14.  Szinte lehetetlen óvszert és higiéniai termékeket vásárolni.

forrás: depositphotos.com

Nehéz elhinni, de az észak-koreaiak nincsenek tisztában az óvszer létezésével. Bár néhány évtizeddel ezelőtt megjelentek ugyan a feketepiacon, de nem nyerték el az emberek tetszését, így mára gyakorlatilag lehetetlen beszerezni azt az országban. Az egyéb higiéniai termékekkel, mint például a női tamponokkal szintén hasonló a helyzet.

15.  A Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban nem lehet akármilyen frizurát vágatni magunknak.

Észak-korea fodrászat

A férfiaknak például az alábbi 14 frizura közül kell kiválasztaniuk a nekik tetszőt, még a nőknél szintén hasonló a helyzet. Ezeket a frizurákat az ország vezetői határozzák meg és szigorúan be is tartatják azokat.

Jajj annak, aki beleborotvál, vagy esetleg tampont szeretne vásárolni egy boltban! Mintha a időkapu nyílna a múltra...

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×