Figyelem! Új, trükkös mobiltelefonos csalási módszerre hívja fel a figyelmet a rendőrség!

Nem árt trükkösnek lenni és jól odafigyelni mikor ki és milyen szándékkal telefonál. Sose bízzunk meg olyanokban, akik nem tudják megfelelő módon azonosítani magukat, nem rögzítik a beszélgetést, vagy furcsa időpontokban rejtett számról akarnak velünk kapcsolatba lépni!

A rendőrségi közleményben az alábbiak állnak:

"A csalási módszer célja, hogy a hívást fogadó fél egy elküldött üzenettel egy másik feltöltős telefonszám egyenlegét növelje a saját számlájának terhére.

Az elkövető rejtett számról telefonál és valamely mobiltelefon-szolgáltató ügyfélszolgálatának nevében mutatkozik be. Tájékoztatja az ügyfelet, hogy nyilvántartásuk szerint egy ügyfélbiztonsági kódot korábban nem sikerült elküldeniük és annak megismétlésében az ügyfél segítségét kéri.

A hívó fél feltesz néhány kérdést (mint például az ügyfél elégedett-e a szolgáltatással, a készülék tud-e sms-t fogadni, illetve küldeni), majd ezt követően a hívás kihangosítását kéri, hogy segíteni tudjon az sms elküldésében és ezáltal a biztonsági kód megszerzésében. Ez a számsor jellemzően egy telefonszám és egy összeg, amely akár tizenötezer forint is lehet.

Ugyan a megadott telefonszám – ahova az sms küldését kérik – nem emelt díjas, az „ügyfél” az üzenet elküldésével másvalaki egyenlegét tölti fel.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a mobilszolgáltatók nem küldenek sms-ben biztonsági kódot, ezért mindig legyenek körültekintőek, ha valaki hasonló művelet elvégzését kéri.  Ha a hívás gyanús, szakítsák meg a beszélgetést és forduljanak a szolgáltató hivatalos ügyfélszolgálatához vagy válasszák a személyes ügyintézés lehetőségét!"

Mikor kiderül egy átverés jön a következő! Nem árt naprakésznek lenni, ha az ember nem akarja, hogy kihúzzák a zsebéből a pénzt! Osszátok!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×