Ezt is megéltük... A takarítás olyan káros, mint a dohányzás, sőt!

Takarítás. Van, aki terápiás jelleggel takarít, mint mondjuk én, mert ahogy a lakásban a lélekben is helyre kerülnek a dolgok, ez a nagyanyám tanítása. De legtöbben azért mégiscsak egy szükséges rossznak tartják, vagy egyenesen utálják.... lehet, hogy ők járnak hosszútávon jobban!

Ugyanis egy új kutatás kimutatja, hogy azok az emberek, akik kevesebbet takarítanak, valószínűleg egészségesebbek.

A norvégiai Bergen Egyetem tudósai nemrég egy kutatás eredményeit közölték. Az eredmények az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című lapban jelentek meg és a kutatás során 6000 ember egészségi állapotát vizsgálták meg. Azok a résztvevők, akik takarítóként dolgoztak, vagy rendszeresen szórófejes flakont használtak takarításhoz,  20 éven keresztül ugyanolyan tüdőfunkcióval rendelkeztek, mint aki ugyanabban az időszakban 20 cigarettát szívtak el naponta.

–  Attól tartottunk, hogy ha valaki éveken keresztül, szinte minden nap kémiai anyagokat használ takarításhoz, az károsítja a tüdejét és ez a kár a kor emelkedésével egyre nagyobb lehet, – mondta Cecile Svanes professzor, a LadBible szerint.

A kutatócsoportnak az a véleménye, hogy ha valaki hosszú időn keresztül a takarítószerekben lévő vegyszereket lélegzi be, az irritálni fogja a légzőrendszerét és emiatt a tüdő hosszú távon sérül.Azt is észrevették a kutatók, hogy ezáltal az asztma megjelenésének lehetősége 43%-al nőtt.

– Azt mondhatjuk, igen nagy a valószínűsége annak, hogy a belélegzett takarító szerek hosszú távon jelentős sérülést okoznak a tüdőben. Ha arra gondolunk, hogy a padló tisztítására kifejlesztett  takarítószerben lévő apró szemecskék nem a tüdő tisztítására lettek kifejlesztve, akkor ez nem is olyan furcsa, mondta Oistein Svanes professzor, aki a kutatási anyag koordinátora.

A kutatás azt is kimutatta, hogy főleg a nőket érinti a szórófejes flakonos takarítószerek által okozott tüdőprobléma. A férfiaknál akik rendszeresen használtak szórófejes takarítószereket, nem volt kimutatható ez a probléma.

Azt is leírták a kutatási anyagban, hogy valószínűleg ez annak köszönhető, hogy kevesebb férfi dolgozik takarítóként, vagy egyszerűen a nőket jobban érinti ez a diszfunkció.

Oistein Swanes azt is mondta, hogy gyakran “felesleges” a takarítószerek használata mert egy kis víz és szivacs is elegendő a takarításhoz. A professzort Sarah MacFadyen, a British Lung Foundation munkatársa is támogatja aki ezt nyilatkozta a LadBible-nek:

– Az a fontos, hogy a lakást jól szellőztessük ki, inkább folyékony tisztítószereket használjunk. Így megelőzhetjük a vegyszerek okozta bajt.

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×