Ez a kő lehet a kulcs a globális felmelegedés visszafordításához!

Lehet, hogy izlandi mérnökök megtalálták a környezetvédők szent grálját? Óriási áttörés előtt állunk, hogy a légkörbe kibocsátott széndioxid mennyiségét csökkentsük, jelentősen lelassítva ezzel a globális felmelegedés mértékét! De hogy jön mindehhez ez a darab kő?

Felcsillant a remény, hogy talán jóvá tehetjük, amit tettünk a környezetünkkel! Ráadásul úgy, hogy ezzel szokásunktól eltérően most nem ártunk valami vagy valaki másnak! 

Izland egyik legnagyobb erőművében dolgozó kutatók és mérnökök első alkalommal bizonyították, hogy a kibocsátott szén-dioxid a földfelszín alá, bazaltos kőrétegbe pumpálva alig néhány hónap alatt, kémiai reakció útján szilárd formában megköthető.

A széndioxid ugyanis fehér krétaszerű ásvány formájában kicsapódik a bazalton, így semlegessé és elsősorban környezetbaráttá válva a természet számára is!

Ez pedig óriási hír, ugyanis minden a klímaváltozás hatásaival foglalkozó szakember egyértelműen azt kimondta: hatékony széndioxid-megkötő technológia híján lehetetlen lesz a globális felmelegedést érdemben lefékezni.

A kísérletek a légkörben található széndioxid kivonására már 2012 óta zajlanak egy úgynevezett Carbfix program keretén belül, de eddig súlyos aggályok merültek fel a kísérletezéssel kapcsolatban, miszerint a gáz idővel visszaszivároghat a légkörbe, vagy akár robbanásszerűen ki is törhet a felszín alól. Ezek azonban most eloszlani látszanak, ráadásul a folyamat a vártnál sokkal gyorsabban is megy végbe!

Ezen felbuzdulva tavaly a Reykjavík Energy 250 tonnáról 5000 tonnára emelte a vízzel és hidrogén-szulfiddal kevert szén-dioxid mennyiségét, amit a 400-800 méter mélységben fekvő bazaltrétegbe fecskendeznek. 

Persze ez még mindig elenyésző ahhoz képest, hogy az ipari forradalom óta légkörbe került széndioxid mennyisége nagyjából 2000 milliárd tonnára tehető, de kezdetnek egyáltalán nem rossz!

 

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×