Ez a férfi egyik napról a másikra úgy döntött, felhagy a zuhanyzással. Nézd meg mi történt vele!

James Hamblin miután kiszámolta, hogy egy átlagos ember életéből két évet tölt tisztálkodással úgy döntött felhagy vele. Kíváncsi volt mi történik a testével.

Egy hosszú zuhany, vagy épp ejtőzés a kádban egy fárasztó nap után. Biztosan sok ember 'Legjobb apró örömök' listáján szerepel, James mégis úgy döntött felhagy ezzel a mindennapos tevékenységgel. Nem követnénk, de kísérletnek mindenesetre érdekes. 

Tudtad, hogy életed pontosan 12.167 óráját töltöd tisztálkodással? Mi mindennel lehetne még elütni ezt az időt vajon? 

Míg a társadalom és a média megszállottan mantrázza, hogy folyamatosan tisztálkodni kell, különböző tusfürdőkkel, krémekkel megtisztítva bőrünket a szennyeződésektől és hidratálni szüntelenül! Felmerül a kérdés: tényleg szükség van erre, és mennyi vizet pazarlunk el ezekkel estéről estére? 

Természetes félelemként él bennünk: ha nem fürdünk akkor koszosak és büdösek leszünk, betegségeket hordozunk és végül a társadalom kitaszít minket magából. Akár a hajléktalanokat, akiktől fintorogva fordulunk el főleg egy nyári meleg napon. 

Lássuk mire jött rá James!

"Először egy koszos, zsíros és büdös szörnyeteg voltam!" - vallotta be rögtön.

Aztán szép lassan a saját tapasztalatinak és kutatásainak hála rájött, hogy bőrünk felszínén apró, faggyúmirigyeinkből származó zsírral táplálkozó baktériumok élnek, és amikor túlzásba visszük a tisztálkodást, testápolózunk és dezodorizálunk valójában felborítjuk ennek a természetes rendszernek az egyensúlyát. A baktériumok elkezdenek túlműködni, ami végül kellemetlen szagokhoz vezet. 

Ha azonban elég időt hagyunk, hogy bőrünk visszaálljon a természetes állapotába, akkor ezek a baktériumok nem okoznak tovább kellemetlen szagokat. 

Az állatvilágban se túl gyakori a szappan vagy a tusfürdő használata ugye, és nyilván vannak tisztálkodási rituálék, de nem mindennaposak. Szervezetük megtermeli azokat a természetes olajokat, amik segítenek őket tisztán tartani. Az emberek is így vannak ezzel. 

Másik előnye ennek a természetes állapotnak, hogy a haj és a bőr nem ingadozik többé a túl zsíros és a túl száraz állapot, beáll egy arany középútra, ahol a különböző krémek is feleslegessé válnak. 

"Egy idő után azt vettem észre, hogy bár elhagytam a dezodort nem voltam büdös még a nagyon meleg nyári napokon sem. Persze a legalább vízzel való mosakodás nélkül nem bírtam sokáig, de végül is ez így természetes. Viszont nem kellenek a kemikáliák, hogy jobb illatunk legyen, a Természetes illatunk eleve vonzó embertársaink számára is, ezt kell figyelembe vennünk. Nem mellesleg pedig sokkal környezet barátabb!" - mesélte, és hozzátette: nade mit kezdjek a felszabadult idővel?

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×