Aggasztó dologra lettek figyelmesek űrhajósok, mikor az éjszakai felszínt fotózták!

A technikai fejlődéssel folyamatosan alakítjuk a környezetünket, ezzel mindenki tisztában van. De az éjszakai látképét bolygónknak nemrég valami gyökeresen megváltoztat ta és ennek nem csak az élővilág, de mi is károsultjai lehetünk!

Ugyanis, ami a városoknak rengeteg energiát spórol, mégis sokkal nagyobb fényszennyezéssel jár, az az energiatakarékos LED izzók bevezetése volt. A változás pedig még az űrből is jól kivehető.

Az éjszaka is égő villanyok miatt egyrészt nem látjuk úgy a csillagos égboltot, esetenként a Tejutat – szüleink, nagyszüleink számára természetes volt, hogy ott van az égen, de ma már csak nagyon kevesen láthatják a fényszennyezés növekedése miatt – , mintha igazán sötét lenne, másrészt egyszerűen kárba veszett energiát jelentenek. Nemcsak mi, emberek kerülünk így hátrányba – a sötéttől termelődő melatonin nemcsak elaludni segít, erős antioxidáns is, hiánya növelheti a rák kockázatát – , de az állatok és a növények is, akiknek szükségük van arra, hogy éjszaka sötét legyen...

Összességében tehát a nappali fényt biztosító LED izzók túlzott használata árthat nekünk és felborítja a természetes bioritmust állatban és emberben egyaránt!

Legyünk a természetes sötétedés után minél többet mi is sötétben és amint tehetjük menjünk el olyan helyekre, ahol a fényszennyezéstől nyugodtabban alhatunk!

 

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×