A tinédzser lány fej és nyakfájásra panaszkodott és amikor elmentek az orvoshoz, nem hittek a szemüknek mi okozza!

Modern világ, információs szupersztráda, ahol a világ bármelyik része könnyedén elérhető. Ki sem kell mozdulnunk a lakásból ahhoz, hogy kapcsolatainkat ápolhassunk. Ennek azonban egy alattomosan támadó és elég sok veszéyt hordozó ára van!

A 30 év alattiak el sem tudják képzelni az életüket mobiltelefon, internet és közösségi háló nélkül. Digitális bennszülöttek, akikre kicsit irigyek is vagyunk, meg nem is. Ugyanis az igaz, hogy remekül alkalmazkodtak a szép új világhoz, arról már kevesebb szó esik, milyen komoly károkat okozhatnak a technológia vívmányai, méghozzá észrevétlenül, szinte pillanatok alatt.

Egyes kutatások szerint az okostelefon-használók átlagban napi négy órát (!) töltenek az eszköz bámulásával, ami éves szinten 1400 órát jelent, de ez a legelvetemültebb tinik esetében akár évi 5000!!! óra is lehet. Ez okozhatta annak a lánynak is a panaszait, aki után egy ausztrál csontkovács, James Carter SMS nyaknak nevezte el ezt a fajta gerinc deformitást. Ez a betegség tabletezés, okostelefonozás, sms-ezés következtében tömegessé vált világszerte az elmúlt néhány évben. A kór elsősorban a gyermekek és fiatalok körében terjed, de természetesen nem kíméli azokat a felnőtteket sem, akik sok időt töltenek ezeknek az elektroniaki eszközöknek a társaságában.

Related image

Amire érdemes odafigyelni: ha rendszeres fejfájással, nyak, illetve vállfájdalommal küzdesz, és sokat használod a mobilod, táblagépét, igen valószínű, hogy a deformitás már megkezdődött nálad is. Ha bizonyos akarsz lenni, állj egy sima falfelület elé háttal oly módon, hogy sarkaid, feneked és lapockáid a falhoz érnek. Ha nehézséget okoz behúznod az állad és tarkód a falhoz érinteni, könnyen elképzelhető, hogy te is érintett vagy. Masszázzsal, helyes testtartással az eset az elején könnyen kezelhető, figyeljünk oda még a nyaki gerincsérv kialakulása előtt a korai jelekre!

Oszd meg, főleg ha vannak tinédzser és/vagy telefonfüggő ismerőseid!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×