Elképesztő mocsok: 270 millió tonna műanyag hulladék került az óceánokba!

Ép ésszel felfoghatatlan számok: trilliónyi szeméttel úszol együtt. Te szívesen fürdőzöl ilyen tiszta vízben?

Elképesztő számok láttak napvilágot azzal a borzalmas mennyiségű műanyag szeméttel kapcsolatban, melyet mi magunk termelünk nap mint nap. Az emberiség az óceánokat óriási szemeteskonténereknek nézi, ahova egyszerűen büntetlenül beleeresztheti hulladékait. Azzal, hogy ez milyen hatással van az óceánok növény- és állatvilágára és persze ránk, emberekre, már szinte senki sem törődik.

[[adsense]]

A tenger- és óceánparti országok vég nélkül ömlesztik a hulladékot a vízbe, beláthatatlan következmények elé állítva az emberiséget. A legfrissebb statisztikák még magukat a környezetvédőket is alaposan megdöbbentették. Ugyanis a szemét mennyiségével kapcsolatos számadatok jóval nagyobbak lettek a vártnál.

A felmérések arra jutottak, hogy csak az utóbbi 5 évben évente 8 millió tonna (!) szemét kerül a vizekbe. Ha pedig összeadjuk a már eddig az óceánokba került rengeteg hulladékot, arra jutunk, több mint 5 trilliónyi (!!!) műanyag szemét úszik a vizeken. Ha egymásra raknánk ezt a bődületes mennyiségű hulladékot, összesen 270 millió tonnát nyomna.

Ha megnézzük, vajon mely országok járnak élen a szennyezésben, azt látjuk, hogy a „táblázatot” – talán nem meglepő módon – a föld legnépesebb országa, Kína vezeti. A kínaiak a legszerényebb becslések szerint is évi 1,32 millió tonna szemetet öntenek a vízbe, de egyes felmérések 3,53 millió tonna évi szemétgyarapításról szólnak.

A legdurvább szennyezők között előkelő helyen szerepel még Indonézia, Vietnám, a Fülöp-szigetek, Sri Lanka, Thaiföld, Egyiptom, Malajzia, Nigéria, Banglades, Dél-Afrika, India, Algéria és Törökország is.

Ez a rengeteg szemét leginkább a part mentén, rétegesen rakódik le az óceánokban, tengerekben. A nagyobb méretű hulladékok, pl. szatyrok, táskák könnyedén végzetes csapdába ejthetik még az olyan hatalmas élőlényeket is, mint a bálnák vagy a delfinek. A kisebb hulladékdarabokat gyakran elfogyasztják a halak, teknősök vagy tengeri madarak, amik sokszor az halálát is okozhatják.

A felmérések azt mutatják, hogy ez az irtózatos méretű szeméttermelés 2025-re megduplázódhat! Belegondolni is rossz mi lesz így az óceánokkal és az ott élőkkel. A szeméttermelés drasztikus csökkentésére van szükség ahhoz, ha nem akarjuk, hogy bolygónk egy úszó szemeteskukává váljon.     

Ha téged is felháborít ez a rengeteg szemét, ne felejtsd el megosztani a cikket!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×