117 éve világító villanykörte a bizonyíték arra, hogy tárgyainkat szándékosan úgy tervezik, hogy élettartamuk ne legyen több, mint 1-2 év!

1901-ben szerelték fel egy tűzoltóállomás belső terébe, és azóta is világít egy villanykörte Livermore-ban. A kaliforniai Livermore 6. számú tűzoltóságán ég az úgynevezett Centennial Light Bulb (Százéves Villanykörte). De miért is kell nekünk akkor (szerencsés esetben) pár évente újakat beszerezni?

117 év alatt csak háromszor, 1903-ban, 1937-ben és 1976-ban kapcsolták le. 1937-ben ugyan egy teljes hetet kikapcsolva töltött egy felújítás miatt, 1976-ban viszont csak 22 percnyi pihenőt kapott. Attól fogva csupán egy-egy áramszünet alkalmával hunyt ki. Működését a General Electric mérnökei is vizsgálták. Az égő kiváló reklám lehetne gyártójának, az ohiói Shelby Electric nevű vállalatnak, de a cég még 1914-ben bezárt. A villanykörtéta gyárban kézzel készítették. Dennis Bernal, a Livermore városi áramszolgáltató tulajdonosa ajándékozta a tűzoltóságnak. A kutatók egyelőre értetlenül állnak azelőtt, hogyan tudott a villanykörte ennyi ideig megszakítás nélkül világítani. Debora Katz fizikus szerint két módon tér el a Livermore izzó a mai daraboktól: egyrészt az izzószála nyolcszor vastagabb, másrészt a szál félvezető, és valószínűleg szénből készült. „Amikor egy átlagos izzó melegszik, az elektromos képessége folyamatosan csökken. A Livermore izzónál ez pont fordítva működik” – nyilatkozta Katz.

112 éve világít egy villanykörte

A villanykörte akkora sztár lett a helyiek körében, hogy még 10 másodpercenként frissülő webkamerát is felszereltek a tűzoltóságba, hogy szemmel tudják tartani.

112 éve világít egy villanykörte

A Guinness Rekordok könyve szerint ez a legrégebb óta működő izzó, melyet 1901. június 18-án csavartak be a kaliforniai Livermore tűzoltóállomáson. Az izzó kezdetben 60 wattos volt, de mára már csak 4 wattos fényerővel világít. A több, mint 1.000.000 órája világító Guinness rekordernek, saját rajongótábora van, és még egy történelmi társaság is alakult miatta. A tűzoltók hozzá sem mernek nyúlni, nem porolják le, nehogy baja essék, de védik túlfeszültség ellen, és külön dízelgenerátor, valamint akkumulátor áll készenlétben áramkimaradás esetére. A tűzoltók számára az örök készenlétet szimbolizálja. Az izzó egészen addig a tűzoltóállomáson lát majd el „szolgálatot”, míg ki nem ég. Ezt követően múzeumban fogják elhelyezni.

112 éve világít egy villanykörte

112 éve világít egy villanykörte

112 éve világít egy villanykörte

Az izzót gyakran hozzák fel bizonyítékként az úgynevezett tervezett elavulás mellett. Ha egy hagyományos izzót felkapcsolunk január 1-én, február közepére valószínűleg kiég. A hagyományos izzókat ugyanis nagyjából ezerórás üzemidőre tervezték, feleannyi időre, mint a huszadik század elején. - írja az Index.

Jóval hosszabb üzemidőt ígér a led, a világító dióda félvezető anyagból készült fényforrás. A ledlámpák akár ötvenezer órás üzemidőre is képesek, ami azt jelenti, hogy több mint öt évig tudnak folyamatosan égni. Átlagos használat mellett, a led élettartama 40-45 év is lehet. Más kérdés, hogy kereskedelmi forgalomban a 25 ezer órás ledek vannak többségben.

De hát valljuk be, kinek lenne érdeke, ha egy izzó, vagy akár a telefonunk is kartanba fél életünkön keresztül... 

Te mit gondolsz?

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×