Végre a tudomány is megerősítette: minél gyűlölködőbb valaki, annál ostobább!

Mark Brandt és Jarret Crawford szociálpszichológusok majdnem 6000 embert vontak be legújabb vizsgálatukba, melyben arra keresték a választ: van-e összefüggés az alacsonyabb intelligencia és az előítéletek között. Lelőjük előre: de még mennyire!

A Lemon.hu és a 24.hu értesülései szerint az az előzetes feltevés  – a korábbi vizsgálati eredményei alapján  – miszerint az alacsonyabb kognitív képességekkel bíró emberek hajlamosabbak az előítéletekre most beigazolódni látszanak.

Alacsonyabb IQ-jú emberek gyakrabban, erősebben ítélték meg a nekik nem tetsző vallású, bőrszínű, nemi irányultságú, általuk veszélyesnek tartott, vagy csak más véleményen lévő csoportokat.

Ami érdekes volt a kutatásban, az az, hogy a magas IQ-jú emberek is ragaszkodtak véleményükhöz, DE ők csak azokkal a csoportokkal szemben voltak előítéletesek, akiket a számukra ellenszenves csoport tagjai maguknak választottak, (például politikai párthoz tartozást), és nem beleszülettek (mint egy afro-amerikai ember a bőrszínébe).

Brandt és Crawford így nyilatkozott az előítéletekről:

“Az emberek nem szeretik, ha valaki különbözik tőlük. Annak elítélésével, aki más elveket vall, az egyén a saját világnézet érvényességét tarthatja fenn saját maga számára. A világos határvonalak segítenek az embereknek, hogy az ellenséges csoportot nagyon messzinek és tőlük gyökeresen különbözőnek lássák. Azaz hogy kevésbé fenyegetőként gondolhassanak rájuk.”

Előítélet tehát mindenkiben él, álságos lenne azt állítani, hogy nem, viszont azokat előre meggyűlölni, akik nem választhatnak, hogy milyen rasszba születnek nem vall épp okos emberre!

Ezzel így egyet is tudunk érteni! Te mit gondolsz?

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×