Rengeteget számít, hogy hat, vagy nyolc órát alszunk éjjelente, képeken a különbség!

Egy 46 éves, háromgyerekes anya 5 napos alvási kísérletével tudósok igazolják, hogy nagyon nem mindegy, hogy 6 vagy 8 órát alszunk naponta! Egészségünk múlhat rajta!

Természetesen eltérő lehet egy-egy alvásigénye, viszont az egyetemes, hogy törekedni kéne mindenkinek a felső határra, azaz a hét, nyolc óra alvásra!

Az alváskutatók szerint ez a két óra sokkal nagyobb különbséget jelent minden szempontból, mint ahogy azt gondolnánk és az édesanyán is látszik az a két óra már öt nap után is... persze három gyerek mellett régebben a hat is ajándék volt! 

sarah chalmers lard as moisturiser john godwin

Sarah a kísérlet előtt

Az első napon Saraht csak négy órán át hagyták aludni, és figyelték, hogy reagál a szervezete. Az anyuka először csak kicsit érezte fáradtnak magát, de egy nap elteltével feledékeny lett, elvesztette a fonalat a beszélgetésekben, és délután háromkor olyan fáradt volt, mintha másnapos lenne. A következő napokon már hat órás alvással kísérleteztek, Sarah pedig beszámolt róla, hogy sokkal ingerlékenyebb a szokásosnál, problémamegoldó képessége is jelentősen csökkent, és állandóan evett volna, lehetőleg édes rágcsálnivalókat. A tudósok szerint az ingerlékenység abból adódik, hogy agyunk amigdala nevű része, ami az érzelemnek feldolgozásért is felelős, nem tud regenerálódni. Az éhségrohamok két hormon miatt  – az egyik az étvágyat, a másik a teltségérzetet befolyásolja – alakulnak ki, amelyek szintje megváltozik, ha nem alszunk eleget. - írja a Lemon.hu

Sarah a kísérlet után

Sarah a kísérlet után

A leglátványosabb különbség mégis Sarah arcán volt látható. Mivel nyolc óra alvás nélkül nem termelünk elég növekedési hormont, bőrsejtjeink nem képesek megfelelően regenerálódni. A kialvatlanságtól ráadásul több kortizolt termelünk, ami konkrétan bontja a kollagént és az elasztint. Így lesz a kialvatlan embereknek fakó, nyúzott, problémás bőre, táskás szeme.

Nagyon oda kell tehát figyelni, hogy minden éjjel meglegyen a megfelelő alvással töltött óraszám, mert ezt pótolni bizony később se lehet már!

Oszd meg és pihentető, hosszú alvást kívánunk!

 

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×