Már kétezer éve látták a jövőt?

Antiküthériai szerkezetnek hívják azt a 2000 éves ógörög ősszámítógépet, aminek a rendeltetésére teljesen még a mai napig sem jöttek rá a tudósok és a régészek. Most azonban eggyel közelebb kerültek a megoldáshoz. Lehet, hogy azzal a céllal építették, hogy megjósolja a jövőt?

A 20. század elején találták Kréta szigetének környező vizeiben egy Krisztus előtti 1. században elsüllyedt római hajóroncsban. A szerkezet is akkor készült, és annyira különleges, hogy tudósok azt állítják, elkészülte után még ezer évvel sem volt sehol a világon hasonló technológia. Felfedezése után is még ötven évig várta, hogy titkáról lehulljon a lepel. Derek de Solla Price régész volt az első, aki nagyító alatt vizsgálva a szerkezet fő részét észrevette, hogy az fogaskerekeket tartalmaz.

Aztán ahogy a technika fejlődött, jött a röntgenvizsgálat, majd a 3D-s modellezés, de mind a szerkezet rendeltetése, mind készítőjének kiléte továbbra is homályba veszett. A feljegyzések szerint a szerkezet több mint 37, kézzel készített, bronz fogaskerékből és tárcsából áll. A kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy az antiküthérai szerkezet egy napközpontú, vagyis heliocentrikus szemlélettel készült "számítógép”, melyet csillagászati jelenségek számolására, modellezésére használtak.

(Így nézhetett ki fénykorában a szerkezet)

De ez még nem minden!

Kutatók most új eredményekkel rukkoltak elő a lelet vizsgálatát követően. A Katerina Laskaridis Történelmi Alapítvány nemrég jelentette be a szenzációs megfigyeléseit.

A projekten dolgozó régészek most új eredményekkel rukkoltak elő. Szokatlan dolgokat vettek észre a szerkezeten. Új, eddig nem próbáld modern letapogató és röntgen technikákkal próbálkoztak újabb részleteket kinyerni a felszínélből.

A régészek sikerrel jártak, olyan ábrákat, halvány szövegrészleteket találtak a gépezeten, melyek arra utalnak, hogy az antiküthérai szerkezet célja nem csupán az asztrológiai objektumok állásának és pozícióinak meghatározása volt, hanem azok jövőjének megjósolása is!

Századokkal előre képesek voltak már akkor lemodellezni, hogy hogy fog kinézni az égbolt a századokkal később született emberek felett. Ez pedig még nem a vége, mert még mindig vizsgálják, hogy vajon ez nem csak egy kisebb alkatrész e egy jóval nagyobb gépezetből? Talán valamiféle óriási csillagászati berendezés, vagy egy időutazó masina apró darabkája?

Oszd meg, ha te is izgalmasnak találod!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×