Három szemkápráztató illúzió, ami becsapja az agyad!

Azt hiszed, hogy amit látsz, az a valóság, pedig sok esetben megtréfál az agyad! Három nem mindennapi illúziót magyarázunk most el!

A Jastrow-illúzió

1889-ben jelent meg először nyomtatásban, és az amerikai tudós, Robert Jastrow után kapta a nevét. Te is nagyobbnak látod az alsó rajzot a felsőnél? Holott a két ábra ugyanakkora! Igen, milliméterre megegyező nagyságú!  

Azért tűnik csupán kisebbnek a felső, mert az A ábra rövidebb oldala pontosan a B ábra hosszabb oldala mentén fut, ami befolyásolja az észlelésünket.

Ilyen könnyen lóvá lehet tenni agyunkat. 

Az óriás és a törpe

Te is úgy látod, hogy a képen egy nagy melák kerget egy kis embert? Ha hiszed, ha nem, a két alak ugyanakkora! Csak a térhatás miatt látjuk egyiket nagyobbnak a másiknál.

Kacsa vagy nyúl? Nyúl vagy kacsa? 

Az ábra egy szemernyit sem változik, mégis, egyesek nyulat, mások kacsát látnak benne! Sőt, olyanok is vannak szép számmal, akik változtatni tudják, épp nyulat vagy kacsát látnak-e az ábrában. 

Ez az ábra is klasszikus, 1892-ben jelent meg először, és egy teória is tartozik hozzá: 

Akik a kacsát látják meg először, a kézzel fogható dolgokat előbbrevalónak tartják a szemmel nem látható, kézzel nem érzékelhető dolgoknál. Akik a nyulat látják meg először, fogékonyabbak a spiritualitásra. Az, hogy milyen gyorsan tudjuk "változtatni" az ábrát egyik állatról a másikra, arról árulkodik, mennyire gyors és fejlett a kreatív gondolkodásunk. 

Érdekesnek találtad? Akkor ne felejtsd el megosztani!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×