Szikrázva születő élet

"Szikrázik körülöttük a levegő!" - szokás mondani két összeillő ember első találkozásakor, mikor vonzalmuk érezhető pozitív feszültséggel tölti ki a köztük lévő teret. Ám amerikai kutatók bebizonyították, mikor egy élet elkezdődik szó szerint beindul a molekuláris tűzijáték!

A videón az a pillanat látható, amikor a hímivarsejt célba ér, és a petesejt felületén több milliárdnyi cink atom egyszerre, szikrázva szabadul fel. Ezek a "cinkszikrák" pedig nem csupán látványosak, hanem egyenesen elengedhetetlenek a petesejt embiróvá alakulásához.

"Az egész biológia nevű tudományág a megtermékenyítés pillanatában nyeri el létjogosultságát, mégis szinte semmit nem tudunk arról, milyen folyamatok mennek végbe ilyenkor egy emberben" - nyilatkozta Teresa Woodruff, a Scientific Reports -ban megjelent publikáció egyik vezető szerzője. 

A tudósok most először voltak képesek felvételt készíteni a szikrázva távozó cink atomokról egy petesejtbe fecskendezett enzim segítségével, amely hasonló ahhoz, amit a hímivarsejt bocsát ki természetes körülmények között. Az érvényben lévő szövetségi törvények tiltják az emberi élet kialakításával járó kísérleteket, azonban még így is jól látható: az enzim a katalizátora azoknak a kalcium atomoknak, amik a cink kibocsátást fokozzák. 

A fogantatás csodája tehát nem csak a felszínen jár hatalmas robajjal, sejt szinten is szemet gyönyörködtető!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×