Alig ismert tengerparti veszély, ha ilyet látsz ne menj közel hozzá!

Beütött az igazi nyár, az augusztus a megpihenés hónapja, amikor mindenki erőt gyűjthet a téli hónapokra! De még a nyaralás alatt is érdemes résen lenni, mert olyan helyen is veszély leshet ránk, ahol nem is számítanánk rá!

Azzal már tisztában vagyunk, hogy felhevült testtel, vagy alkoholos befolyásoltság alatt nem ajánlott fürdeni, mert életveszélyes. De ennek szinte senki nincs tudatában:

rip áramlat egy tölcsér alakú áramlat, melyet a hullámzás hoz létre a sekély, zátonyos partszakaszokon. Ez a nyaralókra nézve az egyik legveszélyesebb jelenség, aminek sok jó úszó is áldozatául esett már, hiszen óriási veszélyt jelent, ha nem tudjuk mit kell tenni egy ilyen veszélyes helyzetben. Hiába próbálunk kiúszni belőle, nem fog sikerülni főleg ha közben pánikba is esünk…

Bármely strand közelében (óceánon, tengeren, nagyobb tavak) előfordulhat dagálykor és apálykor, amikor a hullámok hatalmas mennyiségű vizet hoznak magukkal és ezek nagy sebességgel visszatérnek a tengerbe, sebessége akár a 2,5 – 3 m/s sebességet is elérheti.

A képen látható, hogy az áramlat iránya a partra merőleges és befele mutat.

Web

Hasonlít egy folyóra:

v3

Ezen a képen egy kicsit látható az örvénylő víz, amely befele sodorja az embereket.

v4 

Általában a rip áramlat nagyon keskeny (2-3 méter széles), de nagy sebességgel (4-5 km/h) sodródik befele. Az ilyen áramlat még nem annyira veszélyes, azonban léteznek olyan áramlatok, amelyeknek szélessége 50 méter és hossza elérheti a 200-400 métert, sebessége pedig akár a 15 km/órát is elérheti. Ezek az áramlatok ritkábban fordulnak elő, de nagyon veszélyesek!

Web

Mit tehetünk? Hogyan kerülhetjük el a veszélyt?

Első lépés a felismerés, ezekre a dolgokra mindenképpen figyeljünk oda:

– csatorna szerű, viharos víz amely merőleges a partra
– a tenger vize más színű (általában a tenger színe zöld vagy kék, de ezeken a területeken a víz fehérebb, habzik)
– a hullám szerkezete is különböző ( a hullámok között csak 5-10 méter különbség van)

v7

Ha jelzik bármely szakaszon, hogy tilos a vízbe menni, akkor ne tegyük, még derékig sem, mert egy pillanat és a hullám máris berántott a tengerbe!

v8

Mit tehetünk, ha ilyen áramlatba keveredünk?

1. Ne essünk pánikba!
A pánik ösztönszerűen előáll amikor életveszélybe kerülünk, azonban semmiképpen sem segít, hiszen a légzés is felgyorsul, elveszíthetjük a normális gondolkodóképességet és nagyobb a vízbefulladás veszélye.

2. Ne veszítsük el az erőnket!
Ne harcoljunk az áramlattal, amely ellenkező irányba sodor minket és ne próbáljunk a part fele úszni. Sajnos éz teljesen haszontalan. Ilyenkor nem szabad a part fele úszni, hanem csakis a parttal párhuzamosan! Ha az áramlat keskeny, legfeljebb 5 méter széles, akkor gyorsan kimenekülhetünk belőle.

v9

Mit tegyünk, ha nagyobb áramlatba keveredtünk (20 méter széles vagy annál is nagyobb)?

Ebben az esetben is hasonló az eljárás. Nem szabad a part fele, az áramlattal szembe úszni, hiszen gyorsan elveszíthetjük az erőnket, pánikba esünk. Fontos, hogy ebben az esetben is a parttal párhuzamosan ússzunk. Ha úgy érzed, hogy nem tudsz megszabadulni tőle, ne essél kétségbe. Pihenj egy kicsit. Tudnod kell, hogy ezek az áramlatok nem tartanak sokáig. Körülbelül 5 perc elteltével abba fogja hagyni, szóval kitartó kell lenned, mert akkor megmenekülsz. Miután megpihentél, 50-100 métert ússzál a parttal párhuzamosan, majd kiúszhatsz a partra.

v10

Oszd meg, mert ezzel nem csak a saját, hanem mások életét is megmentheted!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×