Vajon hiányzunk kutyánknak, ha kénytelenek vagyunk hosszabb időre magára hagyni?

Egy kutyatulajdonos sem szívesen hagyja magára négylábú kedvencét, de néha muszáj tőle távol lenni. Ilyenkor úgy gondoljuk, főleg mikor bánatos szemeibe nézünk, hogy nem csak nekünk fog napközben hiányozni, hanem mi is neki. Igaz lehet ez, vagy csupán emberi érzelmeket vetítünk kutyánkra?

Dr. Gregory S. Berns professzor ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kereste a választ, mikor két éven keresztül vizsgálta a kutyákat MRI készülékkel, hogy jobban megismerje agyuk működését. Nem volt egyszerű kísérlet sem embernek sem állatnak, mivel a kutyáknak végig ébren kellett maradniuk a vizsgálatok alatt. Így az első kihívás az volt, hogy megtanítsák a kutyáknak: ébereknek és mozdulatlannak kell lenniük, hogy értékelhető MRI adatokat tudjanak nyerni a vizsgálatokból. Két kutyával kezdték a kísérletet, Callie-val és McKenzie-vel, a border collieval. Megtanulták felismerni a kézi jeleket, az egyik kézjelhez jutalomfalat is társult. Az MRI viszonylag hamar elkezdett jeleket mutatni az agyban a jutalmazós kézjelre. De ez csak a kezdet volt.

Arra is keresték a választ, hogy miként reagál a kutyák agya az egy háztartásban élő különböző emberekre. Az MRI-ben lévő kutyákkal megszagoltatták a kutya saját szagát, egy ismerős és egy ismeretlen emberét, valamint egy ismerős és egy ismeretlen kutyáét. Bizonyítékot találtak rá, hogy a kutya igenis jobban kötődik adott esetben gazdájához, mint saját kutyatársaihoz.

Ezek után pedig meg lehetett vizsgálni azt az izgalmas kérdést is: vajon hiányzunk kedvencünknek, ha hosszabb időre egyedül maradnak? Van a kutyáknak egyáltalán időérzékük? 2011-ben Therese Rehn és Linda Keeling végeztek ilyen irányú kutatásokat, és arra jutottak, hogy a kutya 2 óra távollét után sokkal nagyobb hévvel örül a gazdájának mint 30 perc után. Tehát megállapítható, hogy feltétel nélkül és intenzív hiány érzettel szeretnek bennünket leghűségesebb négylábú barátaink! Mondjuk ez egész egyszerűen a szemükből is kiolvasható, elég erősebben figyelni!

Oszd meg, ha te is megannyi érzelmet látsz kutyusodon nap, mint nap!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×