1972 óta nem öntözte meg a növényt ez a 80 éves férfi, mégis tündököl! Íme a titok nyitja:

David Latimer 54 évvel ezelőtt készítette el ezt a csodálatos terráriumot, és több, mint 40 évvel ezelőtt adott hozzá utoljára vizet! Remek példája ez ismét annak, mennyire hihetetlen is a természet, ami körülvesz minket!

David anno valahol azt hallotta, hogy a növények egy zárt ökoszisztémában is meg tudnak maradni. Gondolta kipróbálja, és 1960-ban, Húsvét vasárnapján kialakította a mára már híressé vált “kertjét”. Az összetevők:

  • Egy 36 literes zárható üveggömb
  • Jó minőségű föld komposztált trágyával keverve
  • Fél liter víz
  • 4 tradescantia palánta

Az 1960-as ültetés óta egyszer nyitotta ki a terráriumot, 1972-ben, hogy egy kis vizet még beleöntsön. A 4 palántából egy élte túl, az látható az üveggömbben.

A palack nincs közvetlen napfénynek kitéve, de a fotoszintézishez szükséges fénymennyiséget megkapja. A szükséges vizet az utolsó locsolás adta 1972-ben.

40-ev-zart-okoszisztema-01

Ugyanazt a folyadékot szívja föl a növény gyökerein keresztül, és párologtatja ki, hogy az “esőként” újra a talajba jusson.

40-ev-zart-okoszisztema-02

Az elrohadó leveleket lebontják a talajban lévő baktériumok, amik a növény által kibocsátott oxigénből széndioxidot is előállítanak. E precízen működő körforgás tartja életben a mini ökoszisztémát David házában, a lépcsők alatt.

40-ev-zart-okoszisztema-03

Elképesztő milyen módon tud minimális külső beavatkozással zöldelleni az egykoron kis palánta!

Ha kedvet kaptál te is, ne habozz, pár évtized hipp-hopp eltelik majd! :)

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×