10 lélegzetelállító hely, ami még a mi életünk alatt el fog pusztulni!

Földünk állandóan változik, megújul, ez már évmilliók óta így van. Azonban az emberiség nagy mértékben befolyásolja ezt a folyamatot, különösen az elmúlt évszázadban figyelhető meg az ember pusztító jelenléte bolygónkon. Az ipari kibocsátás miatti éghajlatváltozás, a növekvő népességnek köszönhető iszonyatos szemetelés, az ásványkincsek féktelen kizsákmányolása a világ minden pontján fenyegeti a természetet és az ősi örökségeket.

Gyönyörű helyen élünk, azonban az ember egyre mohóbb, egyre kevésbé gondol a jövőre, csak a mának él. Ennek köszönhetően vannak olyan helyek Földünkön, amelyeket gyermekeink, unokáink valószínűleg már nem láthatnak, ugyanis feltehetően még a mi életünk alatt az enyészeté lesznek. Nagy kár érte.

Húsvét-sziget, Chile

A legendás, titokzatos sziget nehéz időket él át manapság. Egyre több turista lepi el, akik rengeteg szemetet hagynak hátra maguk után, ezzel károsítva a sziget érzékeny ökológiáját.

Kilimandzsáró, Tanzánia

Afrika legmagasabb hegységének csúcsát jelenleg hó borítja. Azonban az éghajlatváltozásnak köszönhetően az elmúlt száz évben a hó egyre gyorsabb ütemben olvad. Tudósok becslése szerint a hó 2033-ra teljesen eltűnik, ezzel elveszítve az ikonikus kinézetét.

Hirdetés

 

Culebra-sziget, Puerto Rico

Az amerikai haditengerészet gyakran tartott bombázási hadgyakorlatot ezen a szigeten, ennek nagy hatása volt a növény- és állatvilágra. 1975-ben a gyakorlatok befejeződtek, azonban a tömegturizmus még inkább károsítja ezt az instabil ökoszisztémát.

Madagaszkár

Becslések szerint 2025-re az összes erdőt kivágják a szigeten. Még mindig élnek itt olyan állatfajok, amelyeket még fel sem fedeztek, és sajnos megvan az esély rá, hogy kihalnak, mielőtt ez megtörténhetne.

A kínai nagy fal

Minden évben turisták milliói lepik el az építményt, és sajnos nagyon sokan visznek haza magukkal 1-2 követ egyfajta szuvenírként. Emellett gyakori a vandalizmus, a turisták ráírják a neveiket a kövekre, sőt megesik, hogy gazdák tucatjával viszik el a téglákat, hogy azokból kerítést építsenek. Nem beszélve az erózióról és a pusztító homokviharok károsító hatásairól. Már a fal 22%-a eltűnt, ez nagyjából kétezer kilométert jelent.

Bagan, Mianmar

Bagan városa több mint kétezer buddhista szent helynek és pagodának ad otthont, amelyek a 11. és 12. században épültek. 1995 és 2008 között nagy erőkkel újították fel az építményeket, aztán persze jöttek a turisták. Sokan felmásznak a pagodákra, hogy élvezhessék a kilátást, ezzel az ősi emlékhelyek egyre rosszabb állapotba kerülnek.

Nuuk, Grönland

Grönland fővárosát a végtelen hó és a jegesmedvék uralják. A kormány azt tervezi, hogy újjáéleszti az ásványkincs kitermelést. Ez rengeteg természetkárosító beruházást jelent, ezzel felborítva a zárt ökoszisztéma kényes egyensúlyát. Ezen kívül a partvidéki jég várhatóan 2100-ra elolvad, a főváros pedig éppen a sziget szélén fekszik.

Hirdetés

Nicaragua-tó

Ez az egyetlen hely, ahol édesvízi cápák élnek. 2014. júliusában a kormány jóváhagyta a Nicaragua-csatorna megépítését, amely a Karib-tengert a Csendes-óceánnal köti össze. A beruházás miatt több száz falu teljes lakosságát kell elköltöztetni a területről, továbbá nagyjából 500.000 hektárnyi esőerdőt és mocsarat kell elpusztítani, hogy a csatorna megépülhessen.

Seychelle-szigetek

A szigetvilág partjait fokozatosan ellepi a víz. A klímaváltozásnak köszönhető tengerszint-emelkedés korallzátonyok pusztulását és a part erózióját okozzák. Tudósok szerint csak idő kérdése, hogy a Seychelle-szigeteket örökre víz alá kerüljenek.

Nagy-korallzátony, Ausztrália

A globális felemelkedés legjobban az űrből is látható hatalmas természeti képződményen érezteti hatását. Az egyre magasabb hőmérséklet miatt a korallok színét adó algák elpusztulnak, amelynek köszönhetően a korallokból csak a fehér mészvázuk marad meg. A korallfehéredés a zátony északi részén a legkritikusabb, ahol a korallállomány 67 százaléka már elpusztult, ezzel beindítva egy láncreakciót, amely a többi vízi élőlényt életben maradását is veszélyezteti.

Ha majd kivágtuk az utolsó fát, megmérgeztük az utolsó folyót, és kifogtuk az utolsó halat, rádöbbenünk, hogy a pénz nem ehető…

Addig törekedj arra, hogy lásd ezeket, amíg nem késő!

Oszd meg és próbáljuk meg óvni környezetünket!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×