Alig páran tudják ezeket a páratlan tényeket Jokerről, akit Heath Ledger alakított

Heath Ledger - hogy ne essen ki Joker szerepéből - mindig magánál tartott egy naplót a forgatáson, amelybe egy őrült ember zavaros gondolatait írta le:

A The Change Post összegyűjtötte azokat a tényeket, amiket kevesen ismerünk a Heath Ledger által megformált Joker karakterről. Joker az egyik legnépszerűbb gonosz a filmtörténelemben. Népszerűségét pedig annak köszönheti, hogy nem csak őrült, de még szellemes is. Joker pedig Heath Ledger alakításában kelhetett igazán életre.

1. Heath először Batmant akarta eljátszani

Amikor az meghallgatások elkezdődtek, Heath eredetileg Batman szerepére jelentkezett. Azonban valaki úgy döntött, szerencséjére, hogy neki inkább Joker szerepét kéne eljátszania. A visszautasítás később Oscar-díjat jelentett Heath-nek. Hasonló visszautasítást Jennifer Aniston kapott, aki a Jóbarátok c. sorozatban Monica szerepére jelentkezett, de végül Rachel-ként került a sorozatba.

j4

2. Heath még Michael Caine-t is megijesztette Joker bőrébe bújva

Michael Caine - színész, producer és író - bevallotta, hogy még sosem látott senkit, aki jobban tudta volna eljátszani Jokert. Eredetileg a karakter mindig bohóc sminket viselt volna, és nem szánták ennyire hátborzongatónak. De Heath alakításában a szereplő pszichotikus oldalát is meg tudták mutatni.

3. Az első gonoszt alakító színész, aki Oscar-díjat nyert

Oscar-díjat elsősorban szuperhősös filmek, művészfilmek, vagy erős üzenettel rendelkező filmek szoktak elnyerni. Amikor Heath megkapta az Oscart, mindenki meglepődött. Ő volt az első, aki hasonló kategóriában nyert díjat, illetve az első, aki halála után nyerte meg.

4. Bezárkózott

A színészet egy módszerének tekintik azt, amikor a színész elzárja magát másoktól, hogy teljesen bele tudja érezni magát a karakterébe. Heath teljesen eltávolodott másoktól, hogy megérezze, milyen lenne, ha teljesen megőrült volna. Egy idő után azonban fel kellett hagynia ezzel a módszerrel, mert elkezdett a kapcsolatai rovására menni.

j5

5. Mechanikus narancs

Heath a Mechanikus narancs c. filmből merített ihletet. Az 1970-es években készült film szereplője volt a kor addig legjobban megformált őrült szerepe. Heath ebből szerzett inspirációt, mellyel meglehetősen túlszárnyalta a karakter adta lehetőséget. Azóta sem tudták nála jobban eljátszani Joker szerepét.

6. Azt akarta, hogy Christian Bale megverje őt

Ahhoz, hogy a verekedős jeleneteket hitelesen meg tudja formálni, arra kérte a Batman-t játszó Christian Bale-t, hogy valójában üsse meg. Még a fájdalmat is képes volt eltűrni a szerep tökéletesítéséért.

7. Joker naplója

Heath furcsa dolgokat csinált a forgatás alatt. Hogy ne essen ki Joker szerepéből, mindig magánál tartott egy naplót, melybe egy őrült ember zavaros gondolatait írta le. Habár a napló mutatja meg igazán Heath elhivatottságát, mások szerint valószínűleg kicsit beleőrült ebbe.

8. Joker egy igazi zseni volt

Sosem lehet eldönteni, hogy Joker teljesen őrült vagy egy zseni lakozik benne. Heath alakításában Joker egy tökéletes őrült volt, aki stratégikusan és nem ész nélkül cselekszik. Minden terve mögött előre kitalált lépések voltak.

j3

9. Heath szeretett improvizálni

Nem sok színész improvizál, hiszen nagy tehetség szükséges ahhoz, hogy valaki helyben tudjon hozzáadni a karakteréhez. Heath szeretett improvizálni és sokszor el is veszett a szerep játszása közben. Meglepő módon az előre nem megírt jelenetei is belekerültek a filmbe.

10. Magát sminkelte

A film által felkért sminkmester eredetileg Heath sminkjét hivatott elkészíteni. De Heath végül magának készítette el a maszkot, ezzel is hitelesebbé téve a figurát. Szerinte egy tökéletes smink elrontotta volt az összképet, helyette inkább tényleg úgy akart kinézni, mintha egy őrült festette volna ki magát.

11. Sokszor nézett ki a őrültnek

Heath szeretett korcsolyázni és forgatás közben ezt gyakran tette Joker jelmezében is. Furcsán vette azonban ki magát, amikor a teljesen nyugodt és pozitív forgatáshoz egy bohócnak sminkelt, őrült Heath csatlakozott.

12. "Glasgow-mosolya" volt

A "Glasgow-mosoly" eredetileg egy bűnöző banda jele volt Skóciában. Ellenségeik száját a fülekig felvágták, hogy egy örök életre megsebezzék őket.

j1

13. A robbanás eredetileg nem volt a forgatókönyvben

Az egyik legemlékezetesebb jelenet az volt, mikor Joker a kórházban beöltözött. A robbanás eredetileg később kellett volna, hogy történjen, azonban Heath a kezébe vette a távirányítót és hamarabb felrobbantotta a díszletet. Végülis ez az, amit Joker is tett volna.

14. A nemzedékeken átívelő maszk

Egyetlen jelenet volt a filmben, amikor Heath nem a saját sminkjében jelent meg. Amikor kirabolta a bankot, pontosan ugyanazt a maszkot használta, amit előtte Romero viselt a 1960-as években készült sorozatban.

15. Halála hatással volt a filmre

Heath közvetlenül a film forgatása után halt meg. Sokan úgy vélik, hogy beleőrült szerepébe, depressziós lett és ezért halt meg. Mivel Heath már nem tudott részt venni az utómunkálatokban, sok híres színész igyekezett pótolni a hiányosságokat, akik fizetésüket Heath lányának adományozták később.

18181801573_bd7f2349c7_b

Ne felejtsd el másokkal is megosztani! 

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×