Emlékeztek Erikre, az angolnára? Az úszó, aki majdnem belefulladt a medencébe az olimpián

Knézy Jenő felejthetetlen, cenzúrázatlan kommentárjával élvezhetjük minden idők legrosszabb olimpiai úszását. Mi lett azóta az úszni is alig tudó olimpikonnal?

Eric Moussambani egyenlítői-guineai úszót ismerjük "Erik az angolnaként" miután a 2000-es olimpián 100 méteres gyorsúszásban 1:52,72-es idővel nyert előfutamot a diszkvalifikált ellenfeleivel szemben. Ideje több mint kétszerese volt a gyorsabb versenytársai idejénél és még a 200 méteres világcsúcson is túlcsúszott. Ennek ellenére beállította a saját egyéni és az egyenlítői-guineai nemzeti rekordot is.

Moussambani a minimális kvalifikációs követelmények teljesítése nélkül, olyan szabad kártyával nyert olimpiai részvételi jogot, mellyel a drága képzési lehetőségekkel nem rendelkező fejlődő országokat támogatják. Míg Pieter van den Hoogenband 48,30 másodperces idővel nyerte az aranyérmet, Moussambani több mint ennek kétszerese alatt (1:52,72) ért célba a szurkolók biztatása közepette. „Az utolsó 15 méter volt nagyon nehéz”, számolt be utólag. Mivel azonban a két ellenfelét hibás rajt miatt diszkvalifikálták, az előfutamát versenytárs hiányában megnyerte. Moussambani az olimpia előtt soha nem látott 50 méter hosszú olimpiai méretű medencét. Csak az olimpia előtt nyolc hónappal kezdett el úszni és egy malaboi tóban gyakorolt.

Teljesítménye vonzotta a nézőket és a médiát a 2000. évi nyári olimpia egyetlen további egyenlítői-guineai úszónőjéhez, Paula Barila Bolopához is, aki a női 50 méteres gyorsúszásban versenyzett. Barila 1:03,97-es időt kiharcolva ért célba, ezzel az olimpia történetének leggyengébb idejét beállítva.

Moussambanitól a 2004-es olimpián való indulást vízumproblémák miatt megtagadták, pedig az előző négy évben hatalmasat fejlődött és egyéni legjobb idejét 57 másodperc alá szorította. Nem szerepelt a 2008-as olimpián sem, de remélte kijutását a 2016-os olimpiára.

2012-ben kinevezték az egyenlítői-guineai olimpiai úszócsapat edzőjének!

(forrás: wiki)
 

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×