Sokkot kapott a művész, mikor megtudta, mit tett alkotásával egy takarítónő

Az eset egy mannheimi templomban történt, a kortárs művészeti alkotás nem éppen a megfelelő helyen végezte. 

Romana Menze-Kuh művész egyedi installációt állított fel egy mannheimi templomban. Az alkotás a Behausung 6/2016 (Hajlék 6/2016) nevet viseli. A búvóhelyet formázó aranyszínű mentőfólia mellett a Philippuskirche evangélikus templom padlóján emberi alakokat formázó kisebb fóliadarabokat is elhelyezett a művész.

Az installáció a hajlékot kereső, szükséget szenvedő embereket jelképezte. Épp ezért Menze-Kuh teljesen felháborodott és szólni sem tudott, amikor megtudta, mi történt alkotásával. Egy takarítónő fogta magát, és egyszerűen kidobta a kukába a műalkotást! Azt gondolta ugyanis, hogy az nem egyéb, mint szemét. 

“Sokként ért, és azt gondoltam, ez nem lehet igaz” – mondta a művész. 

Az eset január végén történt, azóta Menze-Kuh a kukába került fóliát a szemetesvödörrel együtt integrálta installációjába. “Ezzel új jelentést kapott. A nevét 6a/2016-ra változtattam” – mondta. 

Gerd Frey-Seufert, a templom lelkésze értesítette az esetről takarítással megbízott céget is, de kérésének megfelelően a takarítónő számára nem lesznek következményei az esetnek. “Elég kellemetlen ez neki így is” – mondta a lelkész. 

Nem ez az első ilyen típusú eset! Takarítók tavaly szemétnek véltek és feltakarítottak egy üres pezsgősüvegek és konfettik alkotta installációt az észak-olaszországi Bolzano művészeti múzeumában, ahol később helyrehozták a hibát és újra kiállították a műalkotást.

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×