Most már a tévé figyel minket...

Nemrégiben ismerte el az egyik neves, tv készülékeket is gyártó cég, hogy bizonyos modelljeik alkalmasak arra, hogy a szobában elhangzó beszélgetéseket rögzítsék és adott esetben akár egy meghatározott címre továbbítsák. 

Érdekes módon ez a bejelentést nem kísérte hangos médiabotrány, sőt a híradók kerülték ennek a fejlemények az ismertetését. Pedig a helyzet meglehetősen súlyos. A nyilatkozatban ugyanis az is helyet kapott, hogy ezek az úgynevezett ,,okos" tévék szükség esetén távolról aktiválhatók és vezérelhetőek. Ez azt jelenti hogy a gyártó hozzáférést biztosít a titkosszolgálatoknak ahhoz, hogy azok betörhessenek a tulajdonos készülékbe és teljesen észrevehetetlen módon bekapcsolhassák a beépített kamerát és mikrofont. Ezzel a legvadabb orwelli rémálom válik valóra: Most már nem mi nézzük a tévét, hanem az figyel minket, és a megszerzett információkat továbbíthatja egy úgynevezett,, harmadik félnek", ami minden bizonnyal valamilyen kormányzati szerv lehet.

 

[[adsense]]

A gyártó azzal védekezik, hogy mind a kamera, mind a mikrofon kikapcsolható a menüben. A kérdés már csak az, hogy azért, mert mi Off állásba tesszük ezeket a funkciókat, azok valóban inaktiválódnak- e. Mi erre a garancia? Az sem tiszta, vajon miért szükséges a háztartások, lakások elárasztása olyan berendezésekkel, amikkel lehetővé válik a totális megfigyelés? Talán a valódi terroristák szabadidejükben Full HD televíziókon nézik a legújabb hollywoodi produkciókat? Különben is, mivel egy ideje ismert, hogy egyes műszaki berendezések milyen megfigyelési funkciókat láthatnak el, kevéssé valószínű, hogy egy terrorcselekményre készülő alak éppen ilyenekkel fogja magát körbevenni. Akkor hát mi a valódi cél? Csak nem az, hogy tényleg mindenkit, mindig szem előtt tartsanak, és megszüntessék a magánélet legutolsó szeletét is? Hiszen a mindent látó és halló játék konzolok és tévékészülékek korában valóban le kell mondanunk a magánélet szentségéről, mivel fogalmunk sem lehet arról, hogy ki és mikor néz és hallgat minket láthatatlanul- a saját nappalinkban...

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×