Elképesztően látványos dolgot építettek itt, Magyarországon

Egy rangos épíészeti versenyen máris abszolút gyűztes lett, ráadásul a közönségdíjat is elhozhta! 360 fokos kilátást nyújt közel 1000 méter magasból!
 

Gondoltad volna, hogy ilyen fantasztikus alkotások nőhetnek ki a földből, itt, nálunk, kis hazánkban?

A Galya-kilátó a Média Építészeti Díjnak az „Épület” kategóriában az abszolút győztes lett, ráadásul a közönségdíját is elhozta.

Kilátót először 1939-ben adták át a nagyközönségnek. Aztán az épületet körbevevő fák az évek múltával jelentősen túlnőttek az építmény kilátószintjén, ezért ezt a szintet – a tervezői szándék szerint – egy vasbeton toldással megemelték, visszaadva ezzel az eredeti panoráma élményét. A vasbeton szerkezet a kőből rakott alsó rész belső oldalán is folytatódik, és egy masszív, új beton aláalapozáshoz csatlakozik, amely ezáltal stabilizálja is a megváltozott arányú épületet.

A beavatkozásnak köszönhetően az ország egyik legmagasabban álló kilátója jött létre, amely egyedülálló, 360°-os panorámát nyújt. A csaknem 1000 méteres magasságban lévő tetőterasz megközelítése egy új, kettős közlekedési rendszeren keresztül lehetséges: a tervezők a megnyújtott belső mag köré csavartak két, egymással párhuzamosan haladó lépcsőt, szigorúan elválasztva ezzel a fel- és lejutást.

Az újjászületett kilátó abból a szempontból is különlegesnek mondható a hazai építészetben, hogy különböző funkcionális, texturális és fakturális tulajdonságú elemeket integrál. A torony esetében kiválóan működik a membránból készült háló, amely a fényviszonyoktól, az időjárástól, a látószögek változásától függően látványosan módosul. A felső részben a színes körablakoknak is köszönhetően a belső terek csodás fényjátékában gyönyörködhetünk.

Az építményben egyszerű, ám árammal és wifivel felszerelt szobácskák is helyet kaptak, amit szállásként használhatnak a túrázók.

A kilátó korábbi 17 m-es magasságát megtoldva, új magassága 30 m lett. Tetejéről a Mecsekig, a Magas-Tátráig láthatunk el.

A megújult kilátót egy nemzetközi zsűri is beválogatta a legjobbak közé. 

Ha neked is tetszett, ne felejtsd el megosztani!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×