Titkos helyek, amiket a Google Earth kitakar előled! De miért?

A világban kalandozóknak egyik nagy kedvence a Google térképe, ahol virtuálisan körbejárható a Föld, és minden zugába betekinthetünk akár a fotelünkből is. Vagyis eddig azt hittük minden zugába betekinthetünk... 

Ám tallózásunk közben ráakadhatunk olyan helyekre, ahol a képet kikockázták, vagy sematikus rajzokkal fedték le a kíváncsi szemek elől. Még Magyarországon is akadt 2015-ig olyan település, a százhalombattai olajfinomító, amit álcáztak

De miért kell ezeket elrejteni a világ elől? Most megpróbáltuk megkeresni a válaszokat!

1. Moruroa, Francia Polinézia

Moruroa a Csendes-óceán déli részén található Francia Polinézia szigetei között helyezkedik el, és egyértelműen takargat valamit ott a Google Earth. Pontosat nem lehet tudni, de a franciák majd 30 évig végeztek a szigeten nukleáris kísérleteket, így nagy valószínűséggel kikötőt és egy bázist takar a felvétel! 

Moruroa, French Polynesia

2. Tajpej, Taivan

Ez elsőre nem is tűnik manupiláltnak, ám ha jobban megnézzük a középen lévő épületet észrevehető, hogy nem félkörben építették, hanem a fele egyszerűen hiányzik. Természetesen mivel kínai fennhatóság alatt lévő légi támaszpontról van szó, ezen nincs is mit csodálkozni!

Taipei, Taiwan

3. Utrecht, Hollandia

A holland ház és kertje teljesen ki van takarva és senki nem tudja igazán miért. Nem is kormányépület, nem is támaszpont. A cím egy elvileg átlagos házat takar az Oorsprongpark 8-ban Utrechtben. Nem is sejtjük miért. Lehet hiba csúszott a rendszerbe?

Utrecht, Netherlands

4. Hósapka, Nepal

A Kantega vagy más néven a Hósapka egy olyan terület, amely több, mint hat kilométer magasan helyezkedik el, gondolnánk itt már biztosan nincs semmi, amit takargatni kéne. A Google mégis kitakarja a helyet a Himalája látképéből... de miért? Egyes teóriák szerint még a második világháború alatt nácik titkos felfedezőutakat vezettek erre a helyre, mert úgy hiszik, UFO roncsokra és leszállási helyre bukkantak. Feketével takarják a bejáratot, hogy lelkes UFO vadászok ne tudjanak nekivágni a veszélyes és hosszú útnak!

Snow Saddle,

5. Homokos sziget, Ausztrália

Az Új-Kaledónia partjainál lévő állítólagos szigetről először a felfedező James Cook számolt be 1774-ben, aki a szárazföldtől 420 kilométerre lett figyelmes az apró, alig húsz kilométer hosszú földdarabra. Ezután száz évig senki nem erősítette meg létezését, majd a francia térképészek egy, a terület feletti repülést követően 1979-ben el is távolították a térképekről. Azonban az ezt követő több, mint három évtized sem volt elég ahhoz, hogy a változás eljusson a világ minden, a területtel foglalkozó térképészéhez: még a Google Earth-ben is szerepel.

Sandy Island

6. A Portaloise börtön

Írország hírhedten kemény börtönében a legveszélyesebb bűnözök élnek. A vezetőség nem szerette volna, hogy az épületet látva elősegítsék az esetleges szöktetést, ezért a térképen nem kikockázva szerepel ez a rész, hanem egy régebbi épület fotója látható rajta.

7. Volkel légibázis

A hollandiai katonai repülőtér helyét teljesen átszínezték katonai terepmintával. A helyszín arról nevezetes, hogy egy korábbi miniszterelnök, Ruud Lubbers azt mondta, hogy a kubai rakétaválság idején az amerikaik nukleáris töltetet tároltak a reptéren. Az információt később a WikiLeaks is megszellőztette.

bazis

8. Feröer-szigetek

A szigetek a Dán Királyság részei és a térképen alaposan elhomályosították. Ám nem szupertitkos katonai vagy kísérleti okok miatt, hanem a halászási törvények miatt.

sziget

9. HAARP

Az Oregon és Washington állam határán lévő területet vélhetőleg azért fedik, mert egy kísérleti bázis működhet itt. Legalábbis ezt gondolják sokan. Az 1990-es években indult tudományos vizsgálódásban az ionoszféra viselkedését és tulajdonságait elemzik, és egyesek szerint ezzel a szélsőséges időjárási tényezőket is befolyásolják.

haarp

10. Egy orosz város, amit korábban nem lehetett megnézni - vajon miért?

Lehet csak nem térképezték fel az úrviszonyok miatt, vagy valami más állt a háttérben? Lehet már sohasem tudjuk meg!

orosz

És egy extra érdekesség:

51-es körzet, Groom Lake

Nevada állam híres körzete az 51-es, ami egy kiszáradt tó helyén található és ami meglepő módon nincs kitakarva. Itt fejlesztettek repülőgépeket és fegyvereket, sőt az utóbbi időben többször is felröppent a hír, hogy földönkívüli kísérletek is zajlanak itt. Ez a dolog megihlette a Google-térkép készítőit is. Ha valaki a Groom Lake-et keresi, akkor a jobb alsó sarokban lévő sárga ikon átvált egy repülőcsészealjra.

51

Ha érdekes volt az összeállítás, oszd meg másokkal is!

 

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×