Csak saját felelősségre! Ezek a világ legveszélyesebb turistahelyei!

Itt a nyár, ideje megtervezni az idei nyaralást, de ezekre a helyekre még az adrenalin szerelmeseinek sem ajánlott elutazni, mert ugyan hordozzák a turistacsalogató izgalom, szépség vagy éppen hátborzongató jelenségek egyikét-másikát nagyon veszélyesek!

Így arra buzdítunk, kerüljétek őket nagy ívben. Akármelyik helyről lesz is szó, mind lenyűgöző, de élhetetlen, ezért azt ajánljuk jól fontold meg mivel játszol!

Egy nem létező, mégis valós hely a Csendes Óceán felszínén

Érdekes „nem úti céljaink” egyike, egy tulajdonképpen nem is létező hely, ám létezése vitathatatlan. Sőt, nem egy rajta átkelő ladikos fotóját láthattuk keringeni a neten, mégis csak „valami” a Csendes Óceán felszínén. Ez pedig nem más, mint a Pacific Trash Vortex, egy óriási hulladékokból összecsoportosult sziget. Köszönhetően pazarló és felelőtlen életvitelünknek, a fogyasztással járó hulladék itt csapódik le. A múlt évszázad közepén kezdtek felfigyelni a jelenségre, North Pacific Subtropical Gyre óceáni áramlat hatására mintegy 2500 kilométer átmérőjű, és becslések szerint legalább 10 méter mély hulladéksziget alakult ki! Pusztán összehasonlításként: Magyarország két legtávolabbi pontja között mindösszesen 600 kilométer a távolság, a mélységet illetően pedig: a Balaton legmélyebb pontja 11 méter! Minden bizonnyal hátborzongató látvány lehet, mégis jobb elkerülni. Bár a Csendes óceán felett repülve sok esetben elkerülhetetlen, hogy szembesüljünk ennek a szörnyszülött szigetnek a látványával még jó hosszú ideig - talán örökre? Nagyon szomorú lenne :(


A gázálarcos sziget

Talán mondanom sem kell, hogy következő „nem úti célunk” sem kevésbé kellemetlen meglepetéseket tartogat! 1953 és 2005 között lakhatatlannak ítélt, és emiatt elnéptelenedett Izu szigete hat falunak, két városnak és működő és vulkánnak adott otthont. Ugyan a vulkán kitörésekre nem kell túl gyakran számítani, ez most mégis merőben más, mint a legtöbb vulkáni sziget, mivel itt folyamatosan érezni a vulkánból felszabaduló kén bűzét. A sziget lakóinál a gázálarc ugyanolyan alapfelszerelés, mint nekünk a mobil telefon, vagy a zseblámpa. Nem ritkán látni olyan fotókat, ahol szinte mindenki ezt viseli. Ugyan fura lehet így élni, de akit ide kötnek a gyökerei, mégis elviseli ezt a kellemetlenséget, hogy ősei földjén hajthassa álomra a fejét, de turistáknak ezt mégsem ajánljuk - legalábbis csak saját felelősségre.


A földgázzal telített barlang

A föld máshol is rejt érdekes meglepetéseket! Egy Türkmenisztáni ásatáson geológusok egy olyan barlangot fedeztek fel, melynek ürege földgázzal telt. A felfedezés hatására, el is kezdték egy fúrótorony építését, ám az szerencsétlenségükre összeomlott, és így egy 100 méter átmérőjű lyuk keletkezett a helyén. Természetesen így nem maradhatott a barlang bejárata, hiszen a mérges gáz folyamatosan ömlött a lyukból, így bízva abban, hogy ha begyújtják, akkor néhány nap alatt elfogy az utánpótlás – a tüzet hívták segítségül! De elszámolták magukat, és ennek köszönhetően már sok éve lángol a helyiek által, csak a „a pokolba vezető útnak” hívott barlangbejárat! Talán mondanom se kell, kerülje mindenki! Ugyan látványos, de pont ennyire veszélyes is!


A mérgező kert

Ide viszont elindulhat bárki, aki nemcsak a növények, de a veszély szerelmesének is vallja magát! Talán egy padovai nyaralás ihlette az alnwicki Mérgező Kert megálmodóját, hiszen az első olaszországi botanikus kert mintájára épült fel az egyedülállóan gazdag kert. Nem csak itt találjuk a legnagyobb angol növénygyűjteményt, de számos más érdekességgel is várnak minket a park gondozói. Itt csodálhatjuk meg a világ legnagyobb fára épített házikóját, vagy tehetünk sétát egy óriási bambusz labirintusban. De a szenzációt nem ez kölcsönzi a helynek, hanem azok a mérgező növények melyeket kizárólag vezetőkkel és szigorú ellenőrzés mellett járhatunk körül. Rácsok mögé zárva terem itt a koka, a kanabisz és más, mérgező társaik. Földünk számtalan csodával vár minket, induljunk a szélrózsa bármely irányába is. De veszélyeket is rejt magában, így utazásaink előtt járjuk körül már itthon a kiszemelt helyeket, és legyünk elővigyázatosak utjaink során! 

Nem ajánljuk, de érdekességnek mindenképp kiváló!

Oszd meg, ha te is így gondolod!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×