9 kép, ami megmutatja, hogy manipulál minket a média napról-napra!

Nem kell messzire menni, ha a média agymosásának hatásait szeretnénk szemléltetni: elég bekapcsolni a királyi tévék valamelyikét, a TV2-t, vagy épp fellapozni az egyik megyei médiumot... Ömlik belőle az uszítás, és az agymosás sajnos azt kell, hogy monduj egyre több sikerrel!

Ennek pedig nem az az oka, hogy ilyen ostobák lennénk, jól megalapozott lelki és pszichológiai háttere van az ilyen szintű tudatbefolyásolásnak, amit ha valaki jól elsajátít, szinte bármit megtehet a kiszemelt célközönségével.

Közel 30 évvel ezelőtt Noam Chomsky, egy híres pszichológus írta le a manipulációs stratégiákat, amiket a média használ és legtöbb hatása bizony nem mindig pozitív irányú. Most hoztunk nektek 9 módszert, ahogy manipulálnak minket a médiumok.

KÉSZÍTS ELTERELÉST

Az eltérítés létrehozása a média kedvenc stratégiája. Fontos információ nem észrevehető számos kisebb történet között. Az internet sem oldotta meg ezt a problémát: állandóan ömlik ránk a vicces mém és a cuki tartalom, elkendőzve azt, ami igazán fontos lenne ezek között a hétköznapjaink során. Az egyetlen különbség az, hogy van választásunk: egyszerűen szűrhetjük a fogadni kívánt információkat, hogy elkerüljük a lényegtelen információkat.

 

FOKOZATOS STRATÉGIA

Egy bizonyos vélemény kialakítására, fokozatosan adagolják az adott témát a médiában. Ilyen módszerrel népszerűsítették a 20.század közepén a dohányzást.

 

A STRATÉGIA ELHALASZTÁSA

Az emberek meggyőzése érdekében, a média olyan eszközöket használ egy népszerűtlen döntésnél, ami a “Fájdalmas, de feltétlenül szükséges” jelszavakon alapszik.

 

NAGYON KEDVES

Néhány hirdetés a gyermekek nyelvét, érveit, szimbólumait és intonációit használja. Az ilyen kommunikáció az emberek számára kevésbé kritikus.

 

TÖBB ÉRZELEM, KEVESEBB GONDOLKODÁS

A hírek és az érzelmek mindig együtt járnak. Az érzelmek nem engedik, hogy kritikusan és objektíven érzékeljük a tényeket. Meggátolják a tudat racionális részét. Ez gyakran a valóság torzulásához vezet.

 

AZ EMBEREK TÁJÉKOZATLANUL TARTÁSA

A média és a kormány manipulálhat egy társadalmat, ha a társadalom nem érti a technikákat. És ez az oktatás hiánya miatt következik be.

 

ÖSZTÖNÖZNI AZ EMBEREKET, HOGY SZERESSÉK A “KÖZÉPSZERŰ” TERMÉKEKET

 

VALAKI ÉREZZE MAGÁT BŰNÖSNEK.

2014-ben egy fiú fotója, aki a szülei sírjai között feküdt, vírusként terjedt a neten. A fotót egy háborús övezetből készített fotóként mutatták be. Valójában a fotó egy olyan projekt része volt, amelyet a rokonok iránti szeretetnek szenteltek. A kép szerzőjét megdöbbentette , ahogyan azt a médiában használták, teljesen hamisan.

 

TÖBBET TUDNI MÁSOKRÓL, MINT AMIT ŐK TUDNAK SAJÁT MAGUKRÓL…

Azért van annyira sok TV show műsor, sorozat, bulvárlap, hogy ezekkel is vájkálhassunk mások életében, mert a minden tudás az igazi hatalom a modern világban, mindenkiről mindent tudni szeretnénk, ezáltal magunkból is egyre többet tárunk fel, ami persze már elkerüli a figyelmünket... Minden adatom egy WIFI kódért!

 

Ezeket nem árt észbe tartani, ha legközelebb egy reklám hatására már indulnánk is megvenni a kívánt terméket, vagy felháborodnánk az érzelmileg direkt felkavaró tartalmakon...

Oszd meg, hogy minél többe mberhez eljuthasson ez az üzenet!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×