-62 foknál eltört a hőmérő egy faluban... ha ma egy kicsit fáztál és arra gondoltál itt az igazi tél, akkor ezt figyeld!

A világ leghidegebb lakott települése címet elnyerő szibériai Ojmjakon ismét egy "negatív" csúccsal érdemelte ki, hogy vezető hír legyen a világ nem annyira zord vidékein. Már a hőmérők is feladták a több, mint minusz hatvan fokot!!

A város nevét az Ojmjakon folyóról kapta, melynek jelentése: „Ahol a víz nem fagy be”: ez a városban található meleg vizű forrásra utal. Legalább ennyi szerencséjük van a helyieknek a szinte folyamatos téli mínusz ötven fokos hőmérsékletnél: tanítási szünetet például csak mínusz 52 fok után rendelnek el.

Hogy még inkább serkentsék a fagyra épülő „katasztrófaturizmust”, a város felszereltetett egy új, digitális hőmérőt, amely azonban alig pár napig üzemelt, mivel a mínusz 62 fokos csúcsmínusztól konkrétan kitört a berendezés, számol be a Siberian Times. Jelenleg pedig olyan hideg van a városban, hogy a kilépő lakóknak azonnal lefagy a szempillájuk is.

A helyi lakosok azt mondják, a helyi hagyományos hőmérős meteorológiai állomáson mértek hidegebbet: a város rekordfagyása 1933-ban volt, akkor mínusz 67,7 fokot mutatott a hőmérő.

Ezzel a wikipédia tanulsága szerint a helység a Föld hidegpólusának tekinthető.

Szóval, ha ma kicsit fáztál a télikabátodban, akkor vigasztaljon, hogy minden ojmjakoni a képedbe röhögne és fürdőruhában napozna ilyen időben.

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×